arcuèlh

dilluns, de febrer 11, 2013

La refòrma los socialistas son contra.

Recentament es la refòrma de l’aglomeracion de Lyon qu’es estada faita de manièra bonapartista per l’UDI e Gérard Colomb a Lyon ; la manièra es estada criticada, e l’ai criticada sus aquel blòg tanben … mas benlèu qu’èra justificada vist que per la refòrma, los socialistas son lèstes per la cridar en campanha, la cridar a París, mas en practica luènh de la vóler ; per exemple, Alsàcia :

Image (15)

O sabètz segurament pas vist que las redaccions parisencas si interessan pas. 85 del cent de las redaccions de premsa son pensat a París … Donc de la volontat dels elegits e de las elegidas d’Alsàcia de simplificar los sistèma de la decentralizacion es pas jamai arribar a las fuèlhas de redaccion parisenca. Del meteis biais se parla jamai de savòia e de las dificultats d’aver una sola region Savòia, contra la region administrativa actuala de Ròse-Alps.

La fusion aquela es grandament comprenedoira, quitament per las populacions ; las questionar sobr elo tèma, me sembla una granda idèa democratica. Es la pròba que la dreita al poder jòga plan dins la democracia regionala e lo regionalisme fabricat dins lo sistèma de la decentralizacion del Gaston Defferre… e qu’es long a realament s’installar dins los païsatges politics, vist los conservatismes franceses, souvent nacionalisme d’una autre sègle (veire bilhet següent, SNES e CGT).

Jà mantunes partits alsacians an aportat la campanha per votar Ya ; s’espèra ambe interès lo vòt socialista per èstre contra los reformistas parisencs…. Es plan clar qu’en Alsàcia las causas van al revèrs.

La campanha electorala alsaciana del mes venent serà d’una granda importança, car serà un egalitat republicana aplicada sonque per Alsàcia, coma un exemple de granda democracia, causa que vivèm gaire dins las regions occitanas. Es pas lo sol subjecte que devèm suportar, de suportar per èstre pensar a París e imposat aquí, la país occitan sense consultacion del pòble d’Occitània.