arcuèlh

dimecres, de febrer 06, 2013

Censura de la premsa provincialista

Recentament la revista BRETONS es estada retirada dels quiòsques per un «problèma l’imprimariá» ; avèm uèi la realitat, se tracha d’una censura del grope Ouest-France. Pas un mèdia francés o parisenc n’aurà parlat, pas un.

Eurolang dona aquí, lo mensual aquel, abans o aprèp la censura. N’aviam jà parlat aquí.

efèit de la censura de la premsa provincialista

Es bon de saber que d’unas questions son pas de presentar dins l’Estat francés ; per exemple : la nocion, quitament magra, de l’independentisme. Aquela censura es un acte de nacionalisme, un biais de non poder realament portar una critica radicala a la dicha République Française ; la censura Ouest-France aurà aital ajudat de ne préner consciéncia. Lo non-dich es aital plaçat a la lum d’un mensual o simplament sobre la portada del magazine en lenga francesa.

-°-

La publicitat dels deputats europèus es complicat per un sistèma parlamentari europèu, alara los deputat fan las loras promocion sobre FB :

Rivasi

Michèle Rivasi es deputada de la zòna electiva de Ròse-Alps (que lo 1er de febrièr a Lyon se parla de la politica per l’occitan e l’arpitan al CR), e tanben de Provènça, e Corsega. L’autra deputat es elegit catalan… Una emplega la lenga imperialista, e l’autra la lenga catalana. Es plan de s’aucupar delspeis, un jorn benlèu que caldrà s’aucupar de la visibilitat de l’occitan, de l’arpitan o de la lenga còrsa ; e benlèu que serèm, coma engatjat dins la seuna visibilitat, pas forçat d’escriure un mot sul tèma, se farà naturalament.