arcuèlh

dijous, de setembre 19, 2013

Agen Besièrs, comparèm doás antenas d’Universitat

Las universitats an un problèma de finançament ; çò qu’es clar es que l’estructura administrativa de las universitat es de reformar  ; aguent apssat mai de dos annadas en formacion contunha dedins las universitats, ai puscut veire al mens un secretariat ges dimensionat en foncion del trabalh necessari. L’administratiu de las universitats còsta tròp en foncion del temps ; es un emplec qu’es etat creat ambe d’orari de granda demanda de secretariat, entrada e sortida de las universitats (junh e mièg julhet, mièg setembre e octobre) ; la rèsta del temps, los secretariats d’universitat fan un sobre còst grand qu’es pas compensat per l’Estat que cerca d’estauvis.

Dins lo meteis temps, lo sistèma professoral de las universitats a creat pòst de secretariat ont ne cal pas. Es de dire qu’un professor d’universitat sembla aver mestièr de secretariat coma d’aver una medalha de reconéisser de la coorporacion.

Mas es pas tot : devèm comparar las universitats e lo sistèma regional de las universitats. Qui gerís las dubertura de cicle ? qui pensa que val melhor aver de diplomatas de dreit puslèu que de letras, o d’economia puslèu que de sciéncias ? La creacion de filiara universitària es en foncion de la demanda dels parents, e non pas de la demanda del mercat de trabalh ; aquò es la règla dins tot lo sistèma educatiu francés, levat lo sistèma agricòla clarament ligat a la profession (e qu’a tanben criticas potencialas).

S’anóncia la barradura de l’universitat de Besièrs, aprèp la destruccion de Perpinyà, per melhorar la gestion de Montpêlhièr ; se cal alara pausar la question : es que Montpelhièr es pas una universitat complicada, pel professorat e tanben per sa gestion centralista ? E alara coma es complicat, las autras antenas devon suportar lo centralisme montpelhierenc ? Lo jornal esquerrista de Montpelhièr ajusta la dòsi de sotmission editorialista… e de coorporatisme professoral. Lo coorporatisme ajuda pas a melhorar las competéncias…

Universitat de Besièrs barra

Dins lo cas de Besièrs, sembla qu’i a agut aligança entre l’UMP e los coorporatismes professorals universitaris per bastir aquela universitat ; e ara, Montpelhièr trapar qu’es pron car en gardar l’estructura montpelhierenca ; lo centralisme montpelhierenc es realament un grèu problèma ; zo an dit e escrit mantunes catalans de Perpinyà, mas Montpelhièr pompa clarament totas las finanças de las universitats, per aver ensenhaments que son jamai mes en causa pels professoras de Montpelhièr, qualitat e còst. Lo centralisme es un avuglament de gestion, pas una bona gestion de las equitats territorialas.

La causa es sabuda a Agen, qu’es dins la meteissa situacion que Besièrs de cap a l’Universitat centralista d’Aquitània. Aital la volontat politica, jamai descrivuda dins l’article del Petit Bleu, èra d’aver una universitat a Agen ; la feguèron de dreit. Son contents, la redaccion de Le Petit Bleu, de la propaganda de l’administracion de l’antena universitària d’Agen ; donc passa aiçò :

Universitat d'Agen ambe vam

La reüssida es notada en foncion del nombre d’estudiants escrits, de las aulas plenas, non pas en resultats a la sortida coma emplec segur ! Amai lo dreit fabrica los foncionaris … de l’Estat centralista francés, e la basa de l’Universitat es pagada per las autoritats de la decentralizacion ! La realtat occitana es crudèla, las formacions son pas adaptadas al mercat e sonque adaptadas a l’administracion centralista francesa en Occitània ; l’administracion es alara contenta d’èla meteissa perqué se sap pas adaptar e amai sap pas qu’ensenhar coma dintrar dins lo sistèma administratiu francés que nos escana o nos fòrça de pensar coma els, los Parisencs.

E per Montpelhièr la causa es pas melhora, car la quita universitat per las letras occitanas es grandament inadaptada al problèma educatiu occitan, mai tanben al problèma politic francés occitan en Occitània, e quitament al contengut lingüistic prepausat. Me pausi la question : val lo còp de se batre per l’universitat en Occitània, val lo còp de pagar per un sistèma largament inadaptat a l’economia occitana ? E donc per l’avenidor de la nacion nòstra ?

-°-

Trobada istorica en Aquitània