arcuèlh

dimarts, de setembre 03, 2013

Tolosa, identitat e lenga… anglesa

Las elitas economistas francesas de Tolosa, las meteissas qu'an abandonat l'occitan, fan 'avançar' la francofonia ambe una novèla identitat ; la lenga anglesa sembla èstre una identitat per els ... jà un etiqueta, lèu la carta d'identitat !

Image

Dins un sistèma bancari qu’es pas al nivèl de la creacion d’entrepresa e de las transmissions de las entrepresas pichonas occitanas, las escòlas de comèrç fan la pròva que lo sol biais de l’integracion economica es lo cambiament sampitèrna a Tolosa d’identitat ; ara l’identitat es en lenga anglesa, abans èra de lenga francesa.

Dins lo meteis jornal, la DDM, una jornalista presenta Mac Donald’s coma element de desvolopament de la creacion d’entrepresas ; es que l’article se podiá èstre d’un autre biais ? Soi pas segur. E concretament, pel sistèma bancari o pel sistèma de reclassament dels quadres de las grandas entrepresas (lo chèc de licenciament en man) an la possibilitat de crear un … Mac Donald’s ; çò que pròva ambe los ChichKebab la fauta d’imaginacion dels creators d’entrepresas, e tanben una adaptacion al cretinisme generalizat del public ; se cal demandar quí fòrma al cretinisme aquel ? Un indici : la majoritat dels cretins formats en fRANÇA sortiscan de l’Éducation Nationale !

Podèm notar que la lenga francesa sembla quitament pas èstre mestrejada per la jornalista qu’escriu sobre Mac Donald’s ; mas quí l’a remarcat ? McDo s’en trufa… e los professors esquerristas (son de dreita de còps ? non jamai a Tolosa, la ierarquia velha !) an lo combat contra Mac Do en cap, per la “malbouffe” e res d’autre !

Image (2)

Alara : «comment ouvre-t-on un Mac Do ?» explica plan una causa que sabi dempuèi mai de 20 ans ! Aprèp la primièra visita jornalistica al Mac Do d’Agen –aquel que s’agradís anuèch ; me remembri la primièra conferéncia de premsa ; lo Mac Do s’installava sus la plaça de las manifestacions dels païsans qu’avián de mal de vendre las tomatas de Marmanda … ara n’i a quasiment pus de plen camp. Mas Mac Do s’agradís e vendrà sempre las tomatas de las sèrras irrigada e calfada al nuclear. Pende la dubertura aquela ai plan vist que lo sol interès dels mèdias locals del moment èra las campanhas de publicitat de Mac Do dins los lors mèdias (Europe 2, DDM, SO, RFM, Frequence 47). Lo sol a pausar la question de la lenga, es estat jà ieu ! Tot èra en anglés dedins, lo manager de París –pas la proprietari- me respondèt qu’an fait d’estudi sul tèma, los clients an mestièr (demanda clara) del francés (cal pas imaginar qu’an demandar l’occitan dins las enquèstas) per l’endefòra, lo Mac Drive ! La question èra ligada a la descripcion que faguèri dels Mac Do de barcelona, que tot es en catalan.

Es pas la lenga çaquelà que farà lo bon minjar, e lo biais de minjar occitan. Se podrà sonque explicar que Mac Do es de ‘restauration’ dins la DDM ? O devon pas saber çò qu’es se restaurar a l’occitan dins la redaccion de la DDM ? Remarcarèm qu’es mai que tot, una question de moneda, la soma d’entrada per aver un Mac Do, a pas cambiat en 15 annadas. Los quadres de las grandas entrepresas parisencas podràn crompar un Mac Do, mas 15 ans aprèp serà mai complicat de tornar en Occitània ambe un projecte aital, coma se fasiá aisidament 15 annadas fa. La densitat de Mac Do es granda en Occitània, es la rason primièra. Mas se cal pas imaginar qu’i a pas d’autre sistèma entreprenarial similar per davalar en Occitània, sense aver la mendra idèa de comèrç original… e sobretot bancable. Car lo sistèma bancari, quadres mai que tot sortits de las escòlas en referéncia ante o de las escòlas de matematicas, a pas cap idèa de çò qu’es una entrepresa individuala o basicament licada al territòri, la lenga francesa ajudada pas per Occitània en 1950, l’anglés tanpauc per 2013 !

Dins aquel article s’aprendrà donc gaire de causa ; senon qu’i a una confirmacion : lo mercat-estat-nacion francés fabrica cargas economicas que son de crompar per poder viure sul territòri, un pauc coma l’ancian regime se crompava carga e un territòri per crubar moneda. Dins un cas e l’autre, lo cargat de mission economica per crubar l’argent, serà ligat a la desoccitanizacion, descervelament de la populacion, per melhor pagar lo sistèma que lo castiga. Anuèch, lo sistèma mediatic ajuda al tot per plan entendre que res non val per resistar.

Un jorn, a Tolosa, ai confirmat a un ciutadan, que dins dètz annadas se parlarà sonque anglés a Tolosa ; ai obtengut un somrire dobtós ; en 1950 o en per aquí, 80 % de la populacion parlava occitan a Tolosa …50 ans aprèp se parla a 99 % un francés de mèrda. 2070, Tolosa parlarà un anglés de mèrda, nostalgics de la francofonia (o poder francés ancian), e i aurà, segur, encara associacions occitanistas d’esquèrra per demandar subvencions.

ajudar lo francés

-°-

Tolosa, plaça del capitòli, i aurà una manifestacion pacifica, coma pertot sus la planèta, #viacatalana per l’independéncia de Catalonha (Principat), 16h.

manifestacion catalana a Baila Átha Cliath 

A Baila Átha Cliath an pensat qu’emplegar las doás lengas oficialas èra causa normala.

E a Tolosa, de qué se debanarà ? La manifestacion #ViaCatalana serà disolguda per la polícia coma per París ?

1921, Éireann èra una republica independenta, lo gaelic d’Irlanda deveniá lenga oficiala e ensenhada (pertot). Lo succès de l’ensenhament a pas reviscolat l’emplec del gaelic dedins la populacion, ni al nivèl republican, ni en Ulster colonizat. Per encoratjar o pas, los Francés qu’an pauc d’aver Occitània que fòrabandiriá ambe l’occitan oficial la lenga imperialista francesa. E per indicar que lo sol ensnehament, cambiá pas la frequéncia d’emplec de la lenga mesprezada.

Puèi pel problèma del dissabte 7 de setembre 2013 (e per non pas parlar sonque istòria), e la preséncia de l’occitan dedins la manifestacion podrèm apondre : l’occitan es lenga oficiala al Pricinpat de Catalonha, ara, o serà tanben aprèp l’independéncia ? E pendent la manifestacion de Tolosa ?

Lo Partit de la Nacion Occitana –me sembla qu’es aital que se nomma, quitament s’ai agut un dobte recentament- explica dins un comunicat que cal venir lo 7 de setembre acompanhar l’iniciativa catalana #viacatalana per l’independéncia. Ai pas vist d’autres comunicats occitans sul tèma. Ai remarcat que l’ora sembla pas èstre la meteissa : es que cal èstre sistematicament en retard quora sèm occitan e de Tolosa ?

comunicat del PNO cadena Via Catalana per l'IndependénciaExpress francofonia avançamanifestat per l'independéncia de Catalonha

-°-

Ribombu e l'anglésFrança patrimòni

-°-

E Bordèu es pas melhor … dins la nostalgia a l’anglofonia maniaca.

Bordèu cultura