arcuèlh

dijous, de febrer 06, 2014

Tolosa : Una novèla manièra de presentar

A Tolosa, se dubriguèt un restaurant rapide, qu’a una novèla manièra de presentar la restauracion rapida.

La cobèrta sul planèu donava aquel document, jà vos donarà una idèa de la manièra novèla :

Image (21)

A la sortida de ma visita tri-setmanièra din un restaurant de la vila, acabi de minjar un cassolet a las favas, dins un restaurant de Victor Hugo ; aquí ont la fescor es importanta, lo cassolet demanda temps de cosinar, long temps pel cosinar. En general, lo melhor cassolet del restaurant aquel es lo dimarç, quora ne damora ; es sonque servit en debuta de mes.

Mas en sortir soi passat dabans la novèla prepausicion al entorn de Victor Hugo, CAPUCIN. Es aital qu’an nommat lo supòrt que servís a donar de manièra rapida lo minjar, «produit d’ici», se sap pas encara se l’ICI vòl dire Occitània ; son realament sonque d’Occitània, es sembla lo promièr enjòc de l’establiment, la condicion locala del servici e dels produïts ; pel moment l’occitan i es pas present, e per parlar occitana, benlèu que n’aurètz pas lo temps, lo servici rapide ajuda pas.

Lo restaurant se sona CAPUCIN, es un nom que m’a estonat ; es pas una question d’actualitat, «Capucin : religioses reformat de l’òrdre de sant francesc», sèm a Tolosa, donc d’aquí en país occitan, plan elonhat de L’Elisèu.

Capucin, Capuchin en occitan, es tanben la dispausion de las cartas … benlèu aiçò l’idèa, la presentacion del minjar es presentar sul modèl dels teules d’ardòsi. De tot biais, sembla res de veire ambe lo capuhin occitan qu’es un flambador ; lo material per servir es en faciada e se podrà veire coma dins la restauracion rapida, Pans i Company en Catalonha o Quick ne son d’exemples similars ;es luènh d’èstre flambadors ….

Nos es explicat tanben sul mapièr de taula, que lo restaurant es per las matinada, mièg-dia tolzan, e vrespada. Es un restaurant qu’acompanharà la vida del mercat Victor Hugo, mas al entorn del mercat. Es clar que pauc a pauc, l’entorn del mercat de farga d’una ensemble grand de restaurants, classics o d’inovacion coma lo CAPUCIN.

La majoritat dels clients son femnas ; aquò vòl dire que lo restaurant tradicion e occitan son pus adaptat al minjar de las tolzanas en jornada ? Benlèu.

Cal esperar çaquelà qu’aquel restaurant se multipliquèsse, un pauc coma pans i companys en Catalonha. Al mens seràn produïts e manièra occitana de minjar que seràn prepausats.

-°-

Absolutisme