arcuèlh

dijous, de juliol 14, 2011

Dels poders en regions : una necita urgéncia mai que las senatorialas

Dins lo jornal de dreita Les Échos podiam legir una pagina qu’èra la fotografia de las incompeténcias que l’Estat centralista francés pòt fabricar.

Las senatorialas son mai en mai prèp, per setembre, la campanha electorala se debanarà pendent l’Estiu 2011… Cal informar los nòstres elegits, las nòstras elegidas, los “grands électeurs” de la via que cal prendre per mandar Sénateurs a París.

Legissètz aquesta pagina :

finançament de la decentralizacion

Dins aquela pagina vesèm doás partidas :

La secada en Vendèa, qu’es un problèma que concernís segur l’Estat central per èstre informat, mas que, de tot biais, se podrà resòudre sonque per las autoritats localas, departamentalas per exemple. Mas es que los finançaments que l’Estat li dona, seràn sufisentas ? Cal pensar que non, vist las multiplas protestacions. De mai soi pas segur que se l’Estat s’en maina, fosquèsse melhor tractat e resòugut. pel moment que vesèm que los transferts son d’una eficacetat melhor per la ciutadanetat, melhor que l’accion de l’Estat suls subjectes transferits.

Lo segond punt de dos-terç de pagina, parla de finançament a mantunes jorns de las senatorialas. Es vertat que los elegits son inquiets sul subjecte… Mas la fauta de quí ? De quí es al poder dempuèi 14 annadas senon l’UMP-NC ? Es quí qu’a trabalhat lo subjecte al darrièr moment, vist qu’es estat nommat sonque a la davalada darrièra a mantunes meses de las senatorialas, al darrièr moment donc ? E quitament al darrièr moment se ne farà de causas, ambe la volontat…

Dins lo segond punt vesèm una confirmacion, al pus naut de l’Estat, per portar un planh lo Sénat parla d’État-Sénat contra una fugida d’informacion sobre las nòtas-facturas foscas dels senadors [cf Mediapart], que la creissença economica del territòri republican francés engraissa mai las entrepresas a París-EPAD-Länder puslèu qu’en regions, vist que cal fabricar una pereqüacion financièra… Quí a jamai volgut regular las installacions de la produccion [PIB], de las entrepresas senon los partits centralistas franceses ? Lo títol es clar, se la pereqüacion es necessària, «la facture s’alourdit pour Paris», serà mai pesuca, car París pompa las ressorgas a totas las regions de fRANÇA, e l’Estat a jamai jogat lo ròtle de pereqüacion que li seriá devolgut. Avètz ja entendut un discors contra los poders en regions (contra los autonomismes), cada còp es per nos explicar que l’Estat es la solidaritat entre las regions. Podèm assegurar ambe un títol de Les Échos, que la frasa argumentària, dels nacionalistas e republicanistas d’esquèrra o de dreita, es per far perdurar lo nacional-expansionisme francés al sol profièich parisenc, per ajudar a destrusir los territòris sotmetuts.

La premsa de dreita es donc utila.

Alara damora a explicar als elegits e a las elegidas que seràn “grands électeurs” que los partits centralistas e jacobins son benlèu pas los melhors a mandar al Sénat… Es que n’auràn lo coratge ? Lo primièr coratge serà tanben de questionar las candidaturas per saber se vòlon reformar l’Estat en li enlevar mai d’un poder et donar finançament clars a las autoritats localas. Es que “nòstres” elegits locals n’auràn lo coratge ?

-°-

caubere_accueil_22_d