arcuèlh

dissabte, de juliol 09, 2011

Lo jacobinisme editorial s’interessa sonque a Madrid o París…

Avèm sempre problèma del contengut de la premsa en lenga francesa en Occitània, un encontre es paregut inapercebut en Occitània, perqué las agéncias de premsa son centralistas e de pensadas a Madrid e París, ambe redaccions en Occitània que son del meteis escantilh, quitament en Catalonha del nòrd.

Lo meteis jorn que crompavi l’article del magnific jornal ARA, article que vau publicar aquí, dins L’Indépendant de Perpinyà, se parlava de l’afar del problèma d’una companhia low cost ambe l’aeropòrt de Girona e la Generalitat de Catalonha. Un afar vièlh de tres meses… e un afar qu’a tocat totes los aeropòrts en Occitània.

Es clar que al ras dels Pirinèus (Principat de Catalonha, Aragon, Navarra, Euskadi) [e vice vèrsa per l’actualitat], la premsa francesa en Occitània s’interessa a gaire res, levat ETA pels atemptats qu’apóndon (lo cal al passat ara, vist las darrièras declaracions qu’esperèm veire dins la premsa regionalista d’Occitània), qu’apóndon a la logica que vòlon valorizar contra los poders de las regions al pè dels Pirinèus, dins lo reialme d’Espanha, e que son contra la realitat politica autonòma, pauc impòrta lo nivèl d’autonomisme.

Vaquí donc un article interessant, qu’assegura que lo nòrd d’Africa, los Estats que se despertan democraticament vòlon de l’idèa que Nicolas Sarkozy a enterrat en la crear, vòlon de l’Euromediterranèa …

euromediterranèa (1)

Podèm veire qu’un poder autonòme novèl arribat, es interessat per aquel desvolopament, melhor que los socialistas que l’avián debutat… L’antimonia politica entre UMP-NC e Socialistas espanhòls pausava problèma, benlèu ? CiU puslèu nacionalisme democratic e al modèl centrista coma se pensa en fRANÇA dempuèi 1792…, a portat una volontat d’encontre per desvolopar d’afars entre Catalonha e nòrd d’Africa, sul mercat mondial plan pensat, lo Sud de la mar nòstra.

Lo nòrd d’Africa es vengut a Barcelona, dementre que los Europèus son estats al nòrd d’Africa… la simbolica me sembla importanta.

Barcelona es clarament la clau d’un espaci miègterranenc. L’Istòria nos farà fauta en fRANÇA sul subjecte, mas es evident que Catalonha (Païses Catalans) aurà jogat un ròtle màger dins las relacions miègterranencas de moment que lo poder es independent de las pensadas parisenca e madrilenca, coma las agéncias de premsa e las redaccion en Occitània aurián degut èstre…