arcuèlh

dilluns, de juliol 11, 2011

Logistica europèa : es dins lo detalh que podèm veire la filosofia…

I a una linha de logistica europèa qu’a mestièr d’èstre desvolopada, e qu’es una urgéncia europèa, per aver unes escambis europèus normals. Gaitèm la e veirèm lo detalh que dona las falhas que cal emplenar per ne far un projecte mai balançat per l’economia de tota l’Euròpa.

Dins lo projecte inicial debutava a València e s’acabava a Hamborg… uèi es mai long.

Podèm virar la mapa en foncion dels interèsses…

mapa d'una corredor europèu

Lo corredor miègterranenc es devolopat per la comunautat autonòma de València e sobretot los actors economics de la còsta catalana, per perségre un camin que se podriá far entre Marròc e Sant-Perterborg-Rússia.

Dins lo detalh podèm remarcar, per illustracion i a un AVE-SIEMEN, es de dire un veïcul de viatgèrs, çò qu’es realament pas lo cas de la linha car es plan notat a la sortida Le Havre, Tolon, fauta Hamborg e Antwerpen e Rotterdam, mas i a Bremen. Seriá un projecte portuari per desvolopar linha transcontinentala per concurrenciar los pòrts oblidats ? e i a efectivament un interès de transportar contenidors de las grandas linhas maritimas mondialas, los intercambis portuaris de voides per exemple.

Se prenèm al mot, o a la fòto, es per transportar los viatgèrs, alara perqué fauta Bordèu, Tolosa, Montpelhièr, Niça (segond hups aeronautic de l’Estat francés). Benlèu que cal trapar aquí una abéncia de volontat de participar dels elegits occitans ? Es çaquelà un trauc que oblida que la linha serà efectivament potenciala gràcia a un engatjament del Conselh Regional de Lengadòc-Rosselhon per bastir e finançar la linha entre Narbona e Nimes…

La question se pausa, la tecnocracia pòt presentar un projecte utile per totes en Euròpa, sense aver de quemendar moneda per listar los interèsses sancièrs de l’afar ? Car es plan clar, ligar totes los pòrts europèus amassa es un projecte collectiu de primièra importança, e los “poders” occitans devon pas èstre oblidats, o devon participar.