arcuèlh

dijous, de maig 15, 2014

Eurovision, Los Pagalhós son decidits

Per l’Eurovision, aquesta annada 2014, lo cantaire o  la cantaira s’es fait pron remarcar per arribar primièra ; Putin li agrada pas, los russes se son fait rasar la barba ! E la santa França del cant etnic a capitat d’arribar darrièra dins la «competicion» televisada per France Télévision ; per la television oficiala parisenca es èstre mai luzerpit de difusar aquesta mèrd….. que de difusar la mèrda politica en lenga anglesa de totes los debats de la campanha electorala (pagat ambe la redevança de totes e totas, sense respectar totas las lengas de França tanpauc).

Donc, un grope de cantaires de Gasconha, lo còr central d’Occitània granda, s’a decidit de lançar lo grope dins l’eurocompeticion cantadoira ; primièr serà de convéncer los nacionalistas franceses que cantar en occitan podrà far melhor en 2016. car cantar en «patois» o «langue régionale» es jà un handicap, una discriminacion francesa que caldrà sobremontar ; aquò farà mai de 3 sègles qu’un pòble assaja e que capita pas.

Alara un grope de Gascons virulents de la canta an decidat de préner lo subjecte d’un autre biais :

profecia d'aiçí e ara

La Salsiça austriaca que canta per l’Eurovision e que ganha (la santa França republicana jòga o «canta» mal a cada vagada!), los a ajudat de melhor mesurar lo cambiament d’estratègia cantadoira e de la competicion francesa puèi europèa que cal bastir.

Cal passar lo vestit que cal e minjar de salsiça bearnesa, ambe las verduras que cal, e la garbura qu’acompanha lo chabròt de Madiran. Tota una civilizacion occitan de la Gasconha prigonda que los Franceses amb barba non pòdon comprendre, ni cap antropològue d’importacion universitària.

Conchita Wurst

Es un pauc coma per las eleccions, la salçiça sense lo cassolet capita gaire de pujar dins l’Union Europèa coma plat obligatòri dins los restaurant del Parlament Europèu. Mas quora lo cassolet es servit a Mac Donald’s, jà la joventut francesa capita de dintrar dins la botiga santa dita «restaurant», e que restaura res del tot, mas i dintran per ajudar lo comèrç modèl american.

Donc son decidits, Los Pagalhós (legit dins la premsa provincialista e de sorga segura), aniràn a l’Eurovision ambe un concepte clar : son en breton(a) vertit(ida) perqué son regioanlistas, e perqué cantan en «langue régionale de Béarn», per l’Eurovision, mas son alara optimistas perqué sábon comunicat coma una professora de letra de Montpelhièr : vòlon pas cantar per l’Euroregion, mas l’Eurovision e difusat per fRance Télévision, non pas per France 3 Viure al País, veson mai grand per Occitània, mai de «dignitat eurodifusada» ; vesètz que los corses de l’universitat de montpelhièr autrejat via La Marseillaise an portat jà en Biarn prigond, e donc al centre del monde occitanista.

Ara quí los vòls ajudar per capitar aiçò ?

La Salsiça bearnesa val melhor que la Wurst austriaca, es pas vertat Conchita(s) ?

Benlèu qu’ajudarà aital als politicians de Bigòrra d’abandonar lo projecte de destrusir lo servici de lenga occitana del Conselh Generau de Nauts-Pirinèus abans que, el, fosquèsse destrusit o fagocitat per un super-Conselh Regional de Tolosa ! Tot es possible dins lo grand tot.

Mas jà aprenèm qu’i a una granda concurréncia sobre l’idèa, en Ucraïna tanben an decidit de cambiar d’estratègia, escarraunhós serà lo combat, mondializat :

concurréncia en Ucraïna