arcuèlh

divendres, de gener 24, 2014

La Dépêche : tractament de l’informacion

Ai sempre agut l’idèa que per la redaccion de La Dépêche, sièti La Pradeta, los “regionalistes” son mai o mens delinqüents. Anuèit, dins la pagina “Grand Sud”, una region al sud de l’Estat francés, mas al nòrd dels Pirinèus, avèm aquel document excepcional que pròva que La Dépêche fonciona aital pels “regionalistas” amai se son independentistas.

tractament de l'informacion

Dins l’article del jornal de Barcelona, ElPuntAvui, que podètz trapar aquò per abonament per Internet (mai o mens  € / an, avètz aquel document, amont de la pagina, avètz aquò :

Occitània Euroregion aplec de Tolosa

E lo contengut d’aquel « una polida idèa per plan avançar» …. de qué ne podèm dire ?

Image (16)

Caldrà explicar a la jornalista que l’Euroregion es faita de quatre presidents de regions europèas : Lengadòc-Catalonha, Miègdia-Occitània, Catalonha e Balears ; e que dementre aquestas regions tres son centralistas, Miègdia-Pirirnèus, Lengadòc-Rosselhon e Balears, ambe una mençon especiala pels Balears qu’es dirigida pel PP que, actualement, neteja al nivèl visual l’emplec de la lenga catalan, coma del temps del franquisme. Mas segur que lo redactor de l’rticle DDM a pas agut lo temps de gaitar tot l’istoric d’aiçò, vist que la DDM se desfugís per tractar l’informacion subre los vesins del grand sud catalan.

Se Artur Mas es nacionalista catalan, es pas un nacionalisme d’expansion ; per contra Rajoy qu’es indicat dins l’article es tanben nacionaliosta, mas d’expansion es un conepte que pròva que la redaccion de la DDM capita pas de comprendre, benlèu que lor cal una visita lo 31 de genièr a l’universitat del Capitòli per melhor entendre, l’afar e l’article de ElPuntAvui.

Tanben, vist l’ignorança dels redactors tolzans, val melhor lor explicar que lo partit politic Convergència i Unió es simplament forçat per un movement de ciutadans per aver l’independéncia, decidir en un referèndum, puèi bastir una estructura d’Estat, e donc qu’en Artur Mas es un vertadièr representant de las volontats de la nacion catalana, que vòl l’independéncia, es de dire un sièti al nivèl europèu coma Danemark, Païses Baisses, Croàcia, Lituània, etc. ; i al mens tres associacions ciutadanas fan lo trabalh de desvolopament de la consciéncia independentista catalana, e de l’estimulacion dels partits politics : – AMI (los elegits de las comunas), Omnium Cultural (associacion dels professors e electes catalans), e l’Assemblea Nacional de Catalunya (al mens 43.000 sòcis). Donc, malgrat tot, es plan un movement ciutadan, e ges LA causa d’en Artur Mas, o de CiU.

E donc, per èstre independentistas e serioses, dèu pas èstre simplament una volontat d’un partit politic… O cal explicar a La Dépêche du Midi ? Es pietadós de veire lo nivèl de coneisséncia dels redactors d’aquel article, e de la recèrca d’informacion sul tèma, alara que son a tractar un subjecte important per totes-as –totes-as- los ciutadans-anas occitans-anas, e pas sonque los delinqüents del Grand Sud o los militants anti-independentistas del POC-Bastir-Socialistas-PRG.

Per clavar, vos conselhi de gaitar l’article en seguida sul tèma.

-°-

Responsa al «filosòfe» o manipulator nacionalista d’esquèrra Michel Onfray a prepaus de las estupiditats ligadas a las lengas de l’Estat centralista francés. Es en lenga francesa e una redaccion bretona.

-°-

publicitat Gaston Fèbus Libre