arcuèlh

dimarts, de juliol 18, 2017

Dins lo futur d'ont vendrà lo minjar ?

Sembla una question que los neurònas dels politicians jacobins an pas en cap, ni en Occitània, ni endacòm dins l'Estat del productivisme FNSEA. Ont ne sèm de las crisis agricòlas ?

E çaquelà regularament dins totas las revistas agricòlas, i a la crida a una « crisi que contunha » : 
 Lo tèxte es publicat en francés, es clar : « segon las resultas publicadas per la Comission des Comptes de l'agriculture la valor aponduda bruta del sector agricòl a baissat, en 2016, de 8,4%, a la seguida d'una creissença de 2,5% en 2015. La resulta neta per actiu es per sa part en baissa de prèp de 22% comparat a 2015.
Las cambras d'agricultura fan saber un autre « punt nègre »: la baissa de l'investiment productiu. "la baissa debutada en 2013, se sembla perseguir en 2016 (-2,8%). Es l'investiment en bens non agricòls (material e bastiments) que davala lo mai. Las immatriculacions de tractors e de segaires baissan de 9% e aital se nòta una paissièra comparat a las annadas precedentas". »

Es que las donadas de las cambras d'agricultura son manipuladas o quin interès an de dire aiçò aital ? L'investiment gròs en agricultura es principalament per un sistèma agricòl productivista, un ancian periòde se volèm servar lo país productiu, o per installar lo solar sus los teulats de las granjas nòvas (?).

Car l'algua verda tòca pas sonque Bretanha, i a tanben de las verduras que tòca Garona ... gaitatz :

Per la novèla linha TISSEO per garona segur que serà pas aisit de passar, ni tanpauc per kaïkistas del club esportiu ; mas aquò es pas mai grèu que la qualitat de l'aiga de donèm a la seguida dinca la mar. Per la sorga d'aiga per beure a Tolosa, ven pas de Garona, donc « tot va plan », enfin, fau dobtar ? Veolia neteja l'aiga cada nuèit ambe de carbon blanc, sèm rassegurats !

La crisi agricòla tòca tanben l'elonhament de las tèrras dels ortalièrs, que pauc a pauc devendrà mai car que de far venir mèrdas d'Andalosia o del Marròc... e jà suls mercats de Tolosa, o sabèm ; se volèm minjar bon e sanitós, se fau estauviar de crompar del Marròc o de Andalosia ! Lo personal politic de la decentralizacion jacobina o sembla pas saber.

Alara a sa pichoneta dimension, lo Conselh Regional trabalha, un pauc coma pels transpòrts Valerie Pécresse a Paris ambe sas trottinettes en liure servici, lo CR ajuda a la creacion de botigas AB... dins aquel parçan del grand Tolosa, una urbanitat coma aquela : al centre de recèrca agronimica de Ausonvila.


 « botiga de venda dels produïts de bòrda venguts de l'expleitacion agricòla pedagogica del licèu », notat en pichon e dubert a totes, mas pas l'estiu .... a dos pas del canal, mas pas signalizat sus las vias ciclistas del canal del miègjorn, aquí ont se passejan clients potencials (?) ; lo panèu es tanben orientat d'esquina an aquel canal (!), tot va plan per desvolopar l'afar, donc.


Mas a Tolosa, las vacas las sábon reconéisser (?), l'orgina jamai, e quitament la geografia regionala de las produccions tanpauc, vist l'esfòrç que lo SISQA fa per menar los estudiants dels licèus agricòls per ensenhar la geografia dels produïts. Quina campanha Jean-Luc Moudenc installa dins las escòlas pichonas de Tolosa per far saber quin son los produïts occitans dins las botigas de la vila, per saber la geografia agricòla de Tolosa, per saber l'istòria occitana de Tolosa ? (per exemple a Tolosa, sempre que se vòl exemplar).

Sempre la melhora coneisséncia dels problèmas agricòls faràn consomar melhor la populacion d'Occitània, mas fau aver fisenças en las institucions, e fins ara la FNSEA es pas clara sul tèma...

 
 La FNSEA es puslèu un organisme que lo lòbi fonciona fòrt plan a Bruxelles/Brussellas, mas que per la vida agricòla en Occitània pòrta puslèu problèmas ; e çaquelà las cambras d'agricultura son encara governadas per aquel sindicat ... donc l'informacion que filtra, es puslèu orientada quitament se i a una part de vertat, amagada, ontologicament mas orientada. Es un pauc coma la pravda dels sovietics, s'i cercava l'istinia. Bona recèrca de la vertat dins lo document original.