arcuèlh

dissabte, de juliol 08, 2017

Quand l'Union Europèa se desperta

La Politica Agricòla Comuna de l'Union Europèa fabrica subvencions pel productivisme (tot tipe de productivisme) e prètz baisses qu'avèm dins los supermercats, per la carn de baissa qualitat, mas certificada "Made in France"; aital los productors que fan esfòrçes de qualitat, sul mercat, non pòdon trobar resorgas bèlas per finançar un desvolopament. Mas DOUX que fabrica mèrda, recebiá subvencions europèas. Lo lòbi FNSEA a una utilitat a Brussels.

La causa sembla s'arrestar ara. Serà una bona novèla ? Non dins la mesura de la sufisenta del projecte industrial aquel que coma prevision a jamai pensat a una pòrta de sortida... que se fabrica ambe las pròprias finanças de l'entrepresa. Donc l'inquietud de Le Telegramme en çò que concernís lo lectorat, qu'es sovent obrièrs o obrièras a DOUX, en Bretanha.

Lo jornal breton Le Telegramme o anóncia coma una catastròfa per Bretanha ; lo patriotisme, coma lo sindicalisme, es capables d'ajudar mèrda per dintrar dins lo mercat de la consomacion europèa, de moment que dèu èstre un actor de l'economia del jornal ... 

E segur l'Union Europèa serà criticada per aquela politica novèla qu'es, çaquelà, de sentat publica pels consomators de l'Union Europèa !

Contra lo chantatge a l'emplec avèm FO-CGT-CFDT, que refusa la barradura de las vièlhas centralas nuclearas, e que son preste d'ajudar los maçons a fabricar mèrda o EPR per nos botar en dangièr nuclear tota una region europèa.

Per l'agricultura avèm DOUX e la FNSEA que son mans dins la mans per desvolopar una crisa contra los païsans pichons e inventius, per fabricar mèrdas o carns certificadas per minjar en Euròpa. 

_°_

 
_°_

Conselh de debat del dissabte 8 de julhet, prèp del Comenge e Corserans, Varossa e Bigòrra : la Val d'Aran. Ligam e entrevista en francés aquí, ajudarà los jornalista de Libération...