arcuèlh

dimecres, de juliol 05, 2017

Referèndum 1er d'octobre, lei sortida ièr en Catalonha

En Catalonha (Principat).
"Todos los pueblos tienen el derecho de libre determinación." Nòrma integrada al dreit espanyol dempuèi  1977: Ligam La frasa es difusada en espanhòls pels Catalans, per recordar una frasa mai fòrta de la santificada constitucion reiala e pòst-franquista.

Fau pas oblidar qu'en 1947, quaznd l'ONU s'installava la frasa èra imposada pels Estats-Units-d'America del Nòrd, un biais de debutar la descolonizacion europèu e a còps la remplaçar. Mas en 1947, totes los poders mondials an bravament oblidar lo dictator e manipulador F.Franco e son regime de repression sobre los pòbles basco, catalan, aragonés, e galician.

L'esquèrrista Ada Calau sembla l'aver oblidat, arribada al poder. I a encara catalanistas per governar ambe ela a Barcelona ?

« Totes los pòbles an lo dreit de liura determinacion » aquela frasa integrada dins los tèxtes espanhòls es largament desconeguda de la collaboracion a l'Espanha centralista de l'esquèrra legitimista, regionalista. Aital podèm comparar las doás ersquèrra en Catalonha :

Quora Ada Calau èra pas encara elegida, la votacion dels Catalans li agradava mas per arribar al poder ; puèi, la causa cámbia, es al poder, illusion del poder capitat car al poder justament ; donc la necessitat li es mens urgenta, de veire votacions ; es la politica tal coma la ciutadanetat europèa vòl pus ausir.

Dins la jornada del 4 de julh, una data importanta coma aquela de la commemoracion de l'independéncia als Estats-Units-d'America del Nòrd, lo govèrn catalan acaba de redigir la lei del referèndum pel 1er d'octobre ; an lo finançament, ara se desvolopa la presentacion a la populacion e la campanha.

Se vei un pauc pertot sus la planèta los ANC demandar als Catalans de s'enregistrar per votar. 




 Mantunes mèdias se fan la redaccion de la melhora compreneson ; es un escrutin grandament democratic.
 
E la campanha debuta per tot l'estiu ; Mas pas sonque per Internet, i a la premsa parièr dels collaboracionistas espanhòls (La Vanguardia, El Periódico, las ediccions localas de El País), i a la premsa dels Catalans (bravament mai democrata). Es parier per la ràdio e la television, levat que per la television, l'espanhòla domina l'audiéncia e dona pauc la paraula als independentistas. 

Bona campanha Catalonha !