arcuèlh

dimecres, de juliol 19, 2017

OPLO : remesa del prèmi Jan Moreu a calandreta La Lobèra

Un divendres al ser de junh 2017, èra la fèsta de fins d'annada de Calandreta dins l'aglomeracion de Tarba, aquel vrespe especial Calandreta recebiá lo prèmi Jan Moreu per causa d'inovacion, la creacion d'un CD ambe los Calandrons de l'escòla, e lo prèmi ajudarà a la publicacion del CD.

M'a semblat important per mantunas rasons de sortir de la val de Garona per anar veire sus plaça ; avèm entrevistat la presidenta elegida de l'OPLO, mantunes parents de l'escòla e la directriça. Traparètz aquí las entrevistas.


Fau notar qu'èran presents lo cargat de mission de l'occitan al Conselh Regional de Novèla Aquitània, e tanben lo director de l'OPLO, e de la presidenta de l'associacion para-publica Ofici per la Lenga Occitana. Se debanava dins la region administrativa Occitània, en l'abséncia d'elegits del Conselh Regional de Tolosa... Benlèu qu'Ibòs es luèn de Tolosa per i poder delegar un representant ?

Ibòs es conegut en Bigòrra per las seradas de Cants d'Ibòs ; una implicacion granda que faguèt que Calandreta i installèt sa fèsta de fin d'annada.

Anuèit èra especial per recebre lo primièr prèmi Jan Moreu de l'Ofici per la Lenga Occitana. L'objecte del prèmi èra l'inovacion, Calandreta donava pro dins la musica per i gravar un CD, que serà publicat en fins d'annada ; lo prèmi ajudarà financiarament a l'edicion.


Avèm entrevistat la presidenta de l'OPLO. Coma mèdia interessat per aiçò, pauc, La Dépêche du Midi, coma eveniment local, lo localièr èra present, pauc mèdias al entorn del ministèri de la cultura, çaquelà l'OPLO es causa del ministèri de la cultura, non ?
Es una entrevista politica, o fau dire la politica per l'occitan es una causa POLITICA ! Malgrat çò que los politicians an demandat a l'IEO (IEO06 tanben) de portar sul tèma « sense politica », dins un grand concènsus ipocrit e jacobin ; la politica lingüistica es una causa politica pel francés (article 2 de la constitucion) o per l'occitan (per egalitat republicana) es tanben de politica, la pròba per aquela vídeo que podrà avantatjosament mandar a totes los militants antipoliticas de l'iEO e del Felibrige; quand soi espantat per aquela vision de la politica !
 
1/ Charlina Claveau Abbadie, elegida en carga de l'occitan al Conselh Regional d'Aquitània, es tanben presidenta de l'OPLO, Ofici per la Lenga Occitana ; entrevistada a Ibòs (aglomeracion de Tarbas) ; nos explica que « l'occitan e la politica per l'occitan es l'afar de tots »



Presenta a Ibòs aquel divendres per la fèsta de Calandreta ; èra tanben aquí, per donar lo prèmi Jan Moreu, «prèmi per l'inovacion», a l'escòla Calandreta de l'aglomeracion de Tarba.



2/ Jean-François Carilhon, parent d'escolans de Calandreta, es tanben un pont entre la Calandreta dels Pirenèus e la plana de Garona mai enlà, cap a l'Agenés ; entrevistada a Ibòs (aglomeracion de Tarbas) ; nos explica tanben que « l'occitan e la politica per l'occitan es l'afar de tots »



Present a Ibòs aquel divendres per la fèsta de Calandreta ; Lenga e identitat, dels Pirenèus a la Val de Garona, li sembla coërent.



3/ Amelia Lasserre, parenta d'escolan de Calandreta ; explica l'implicacion dels calandrons dins las causidas de pedagogia dedins Calandreta ; nos explica que « l'occitan e la politica per l'occitan es l'afar de tots », especialament, coma per ela, per parents d'escolans qu'an migrats en Occitània dempuèi la region parisenca.


Nos explica tanben la manièra que sos enfants li an donat lo vam per apréner l'occitan, en partir de zèro, mas ambe una granda volontat dedins la familha, entre Bearn e Bigòrra.

Presenta a Ibòs aquel divendres per la fèsta de Calandreta ; la Calandreta de la Lobèra.

4 / Corina Orlac, directriça de Calandreta  la Lobèra; Nos dona una fotografia de Calandreta dins l'aglomeracion de Tarba ; Nos donarà l'implicacion dels elegits per aquela escòla laïca de Bigòrra, e tanben las solidaritats entre las Calandretas ; mas tanben la fauta de politica lingüistica e dons d'argent per desvolopar aquelas escòlas.


Aital s'acaba la visita a la HÈSTA DE CALANDRETA de Tarba, La Lobèra. 

Lo 21 de julhet s'inaugurarà L'Estivada, un mesclum que i serà lo tot-personal politic del Conselh Regional e de la comuna de Rodés, e segurament lo Conselh Territorial de Roergue; per la remesa del prèmi Jan Moreu, de l'Ofici per la Lenga Occitana (sièti tolzan), los elegits de la region Occitania èran absents ; la Bigòrra dèu èstre pro luènh per i aver bona representacion d'elegits del Conselh Regional ?