arcuèlh

dilluns, d’octubre 21, 2013

3 / lo nacionalisme lingüistic francés

Dins una conversacion sus FB, ambe un jove que sosten la «République de Louisiane», es de dire l’aplicacion del dreit francés dins l’Estat de Loisiana (dreit Napoléon), ai poscut legir frasas que fan una caracteristica certana per una mena de francofonia, una mena que se podrà caracterizar coma nacionalista francesa en negar la realitat plurala de las nacions dedins l’Estat francés, negar al modèl entre 1789-1792 de poder èstre la vertadièra revòlta dels pòbles del reialme dels Francs. son monde que fan de la terror la basa de la pensada francofòna, e segur al meteis temps o devon pensar que l’esclavitud, interdit pels Bonapartistas, dèu èstre una error politica, coma l’error de la venda de la Louisiane a l’Anglatèrra e l’impèri de Londres. Son monde que lor agrada l’empèri espanhòl e francés, mas que son a escupir sus l’anglo-americanisme perqué o díson suportar.

An la meteissa sindròmas que lo professor Fèlix de l’universitat de Tolosa Capitòli 1, es de dire : 1 / an un referent que gaire clar sobre lo respecte democratic, 2 / son de lengas espanhòla e francesa, e els ensenhan la lenga espanhòla (Tolsoa), o lo francés (Novèla Orlélans, New Orleans). E donc tot aflaquiment espanhòl, lo poder central, e lo poder jacobin, lor fa un vision mens agradiva per la revendicacion o emplec que ne son l’existéncia, lo trabalh de cada jorn ; dins lo collòqui la professora d’anglés a plan explicat que ligar la lenga a un sistèma politic juridic, ajuda pas a despertar las lengas ; aqueles militants an pas entendut la professora ; lo professor d’espanhòl Fèlix, siá qu’a entendut, mas qqu’a pas comprès que la lenga se dèu destriar de las ideologias, çò qu’an jamai fait los poder actual d’Espanha ; l’ensenhament del catalan es mens important en Espanha qu’en tota la republica federala alemanda ; es aiçò la pròva que lo nacionalisme espanhòl es estraitament ligat a la lenga, e donc los militants de la «république de Louisiane» o fan parier.

Son las lengas francesa e espanhòla estraitament ligadas e ontologicament ligadas a l’imperialisme politic francés e espanhòl ?

Dins l’encontre de dissabte a l’universitat de Tolosa Capitòli 1, una professora expliquèt la manièra que lo dreit anglofòne ajuda a aver politicas variadas en Nòrd d’Irlanda, País de Gallas o Escòcia e qu’al contrari lo dreit imposat per la republica d’Irlanda entre 1921/22-1949 e pus tard, a  pas ajudat a una melhora preséncia del gaelic en Irlanda republicana ; lo dreit catolic ajuda gaire a las diversitats lingüistica, o confirma lo sistèma legal catolic francés (ambe l’etiqueta republicana segur !) de Paris. Lo cas Gallés explica que lo percentatge en nombre de locutors e gaire lo meteis que lo percentatge de locutors d’irlanda independenta legalament. Salvar una lenga pòt donc simplament passar per una plan bona apreneson de las leis, en confondre pas unitat e uniformitat ; çò qu’es clarament lo cas de irlanda e França, contra lo sistèma juridic britanic.

Sobre aiò se plaça Quebèc e Loisiana ….

imperialisme République de la Louisiane

De quina manièra non se podriá èstre solidari ambe lo que fan que lo francés deviá èstre lenga oficiala dins l’Estat de Loisiana ? Soi naturalament solidari dins la mesura que pòdon respectar los autres pòbles immigrants precent, recent, o los migrants etiquetat Indians d’America. Normalament lo sistèma se dèu aprosmar del Quebèc, e o fan ! La realitat : son puslèu un biais de negar als sistèma anglés d’èstre un sistèma democratic … e remplaçar per una «République française de Louisiane», al modèl que suportèm en Occitània. Quebèc a ganhat una certana dignitat, que ieu considèri que pauc de consideracion, e donc me dona coma interessant la situacion del Quebèc ; els tanben, mas an en cap un sistèma francés o parisenc al cap, e donc podèm afortir qu’an un cap una idèa nacionalista al modèl Jules Ferry, «le peuple supérieur doit enseigner les peuples inférieurs»… 1886 dins un discors de l’Assemblée Française.

Per astre aquela actitud, que pòt semblar ligada a la lenga francesa, es ligada a la lenga francesa perqué lo dreit que se vòl referent es fabricat dins aquesta lenga «que totes los dominats devon entendre», e alara s’imposa la lenga unica ; es lo modèl Eernest Renan e Maurici Barrès, la ligason de l’Estat ambe la lenga, d’occitanista pensa a l’etnisme per copiar lo modèl francés e aplicar a Occitània ; per astre los estudis academics catalans e britanics an donat d’autres camins politics potencials (e pas sonque ecologistas que son de IC-V qu’èran los convidats de l’Universitat de Tolosa Capitòle 1); la debuta de la révolution dita française se debanèt pron plan dins lo biais que totas las 7 lengas continentalas europèas èran sul camin de la participacion dels grands cambiaments qu’èran previstes ; pauc a pauc, quora la révolution avançava, s’en va desligar la legitimitar del rei per unir un ensemble de subjectes del rei, desligar la sotmission e fabricar una ciutadanetat (s’en cal felicitar coma Fiche, e criticar alara a partir d’aquí), mas al meteis temps consideracions de Lorrena tocant de prèp Ernest Renan, lo renegat josiu e catolic, a prepaus del francic e alsacian (varitat lingüistica germanica), a plaçat la ligason de la lei ambe la sola lenga francesa. l’ignorança politica a fabricat una «nationalité» que pausa ara problèma pertot en Euròpa, ambe los nacionalismes expansionistas francés, espanhòl, e quitament rus, an creat sistèma juridic dit «constitutionnel» o «constitucional» ; la question se pausa mens dins los Estats qu’an près la via de la democracia, aquela dels Païsses Baisses, per exemple.

imperialisme français seguida 5

Tot aiçò es pas per indicar que soi partedari del rei o regime ancian coma mantunes extremistas franceses nos vòlon explicar en publicar un mapa tòrta coma aquela :

Mapa de la dreita nostalgica francesa -

Aquesta mapa del sistèma reial franc adaptat al XXIen sègle la fan lor e es l’extrèma-dreita qu’o valoriza, l’autra mapa dessota la coneisson mens, coma los de la «république de Louisiane».

Mapa de fRANÇA 1732

La «république de Louisiane» es d’aquel canton de la politica nacionalista francesa, nostalgica ambe modulacions politicas que lor pòdon agradar al moment, mas a res de veire ambe las complicacions que lo nacionalisme francés pausa als pòbles d’Euròpa.

Al Quebèc, lo nacionalisme quebequés es puslèu influenciat per la via catalana, la mai segura qu’es l’indepdéncia dins una pluralitat ciutadana, e donc que lo dreit fosquèsse enfin aplicat coma per la Roma antiga, e non pas al modèl clerical catolic francés o espanhòl.

-°-

BPI finança l'emplec de la lenga anglesa, BPI supausada banca regionala d’investiment ; lo francés es dona clarament devengut una lenga en dangièr de patòïsacion.

BPI finança l'emplec de la lenga anglesa

La finança mondiala destrusirà lo nacionalisme lingüistic francés, ambe l’ajuda dels … fRANCEses ? E sobretot dels socialistas franceses ?