arcuèlh

dilluns, de juliol 16, 2012

Regionalismes, TER e SNCF, coma lor explicar, vos explicar ?

I soi estat a la Fèsta d'Òc de Besièrs. I soi estat en tren, impossible de reservar pel VTC en tornar sobre las linhas TEOZ, alara ai près lo TER d'abans 20h40, via Narbona, non indicat per la correspondéncia per Tolosa (èra directe contrariament à çò d'indicat suls paperòts regionalistas de Lengadòc-Rosselhon)... a Narbona los contrarotlaires del tren portávan unes agafets plan polits, agafets regionalistas de Miègdia-Pirinèus, e èran una tropèls de contrarotlaires, mas pas encara en occitan, l’agafet !

En Lengadòc-Rosselhon, lo CR a fait progrès per l’etiquetatge de las estacions, en vertat, mas pels documents regionalistas de l’indica dels oraris, ai pas res de vist sobre lo document que fosquèsse en occitan, nimi ai remarcat d’autras pichonas causas que fan lo regionalisme de la decentralizacion, aquela de l’administracion francesa en regions sotmetudas.

Image (23)

D’unes an etiquetat l’occitanisme de regionalisme, s’engánan ; lo regionalisme es caracteristic del sistèma de la decentralizacion, que se dèu reformar, alara perqué pas tanben dins los biaisses d’emplegar l’occitan e de trabalhar ; cada sistèma de la decentralizacion vòl provar la seuna autoritat suls documents editats per desvolopar lo TER, TER que la SNCF a astrosament abandonat perqué o sabiá pas gerir.

La question se pausa, quora l’occitan serà considerat al delai de la causa culturala ? La cultura de l’aver còsta, la cultura de l’Èstre mens.

Martin Malvy L'Estivada 2012Christian Bourquin L'Estivada 2012

Basta

E del sistèma regionalista de la decentralizacion !

TER EN OCCITAN

(causa valabla per Miègdia-Pirinèus, Aquitània, Lemosin, auvernhe, Ròse-Alps, Provènça-Gavòt e Niça sonque ; jà la lista es longa)

ortografia e lenga occitana e catalana

Lo malastre es que lo politic dèu èstre pertot sobre aquel tèma, pertot !