arcuèlh

dimarts, de març 18, 2014

Annexion Niça-Savòia e Крим-Qırım-Crimèa

Lo parallelisme se dèu far, non i a d’autra manièra de melhor comprendre l’afar.

Sèm en 1860, l’Estat Garibaldian se fabrica ambe l’ajuda de França per destrusir l’empèri austriac vesin al nòrd e destrusir la preséncia catalana dins la mar mediterranèa. Dempuèi Itàlia a jamai poscut trapar un centre de decision politica qu’agrada a totes.

Es a partir de 1830 que l’imperialisme francés es dintrat en Mediterranèa, per la pòrta d’Argièr, per recuperar l’òr dels Turcs ; Turcs qu’èran tanben en Crimèa…

Alara, 30 ans aprèp, l’Estat reial de Piemont destrusit, per donar la corona de Roma a la familha de Savòia, los tròçes de Savòia e Niça son annexats per França, l’Estat imperialista e liberal del moment, aquel que prendrà los vestits republicans a partit de la desfaita de Sedan.

Es l’Estat liberal e bonapartista francés qu’annexa los vesins ; èrem en 1860.

Crimèa 18032014

Dins l’anglotecnocratic costumièr un liberal europèu explica çò qu’es un referèndum valid …. Mantunas annadas pus tard, i a encara de Savosians e de Nissarts per portar al nivèl internacional l’annexion francesa.

En Savòia e Niça, i a agut intimidacions de granda dimension e sobretot un abandon del sobeiran per una corona mai granda ; es la sindròma Enric III de Navarra al nivèl peninsulari qu’es ara Itàlia.

En Savòia e Niça es la comunautat internacional qu’a cridat per aver un referèndum. la question es clara e l’ai jà pausada sus un autre bilhet recent, que cal completar : 1 / de qué servís l’istòria se los liberals o lo deputats europèus s’en sovènon pas ?  2 / de que servís la societat de las nacions, puèi l’ONU, se la charta de l’autodeterminacion de 1947, es pas aplicabla ambe una organizacion per installar referèndum de decision dels pòbles contra los sistèmas administratius dels mercats-Estats ?

Crimèa Federacion de Rússia vist per The Economist

La Federacion de Rússia deuriá èstre expulsada de totas las organizacions europèas, quí encaissa las ventas d’armas a l’armada russa ; Crimèa a mestièr d’un referèndum d’independéncia democratic.

E los Russes an rason, Maiòta es estada annexada per la França republicana sense respectar las règlas internacionalas… E s’i imposa ara la francizacion. França a pas cambiat, Rússia es una federacion que lo modèl es encara l’imperialisme modèl francés.

Quina batalha de Sedan deurà suportar la Federacion de Rússia ?

Crimèa EuroMaïdanCrimèa Vilaweb

Crimeans de lenga russa se fan veire sul net, e sense arma, per protestar contra la declaracion d’independéncia de Crimèa :

Crimèa ciutadans russes

Crimèa 180314

-°-

Lo camp de Jean-Luc Mélenchon, Front de Gauche, e de Libertat (movement occitan de Bearn), per l’invasion en Crimèa de milícias de la Federacion de Rússia contra EuroMaïdan, e los democratas :

Crimèa eslògans russes