arcuèlh

dimarts, de novembre 20, 2012

Le Monde : intoxicacion dempuèi Madrid

Lo jornal de bureucratisme francés, republican e donc religiós, de linha editoriala conservatriça centralista francesa, explica la Catalonha e las eleccions sobre una pagina aqueste dimenge. sabi pas se me vos cal parlar d’aiçò sense èstre accusat de catalanita… Lo jornal que cal èstre abonat per recebre cada setmana un setmanièr de publicitat per femna, un jornal que cal crompar de temps en temps coma la pravda e legir entre las linhas.

Espepisèm l’article prepausat, qu’es supausat èstre seriós… Mas que piada aprèp piada pròba que fauta de seriós ; val melhor legir en anglés The Guardian ! Çaquelà la pravda parisenca podriá èstre al nivèl de El Mundo (article recent de calomnias contra Mas), o El Triangle (los editorials), per l’intoxicacion politica.

Primièr la mapa prepausada es aquel del franquisme, res a cambiat per Le Monde, coma per la SNCF (la linha TGV cap a ‘Figueras’). Donc cal informar los parisencs e los madrilencs que la ciutat se nomma LLEIDA !

Image (27)

Aquestes tipes d’actituds fan que los Catalans e las Catalanas son de mai en mai independentistas.

Passèm sobre lo fial de l’article que s’en part normalament, coma es geograficament installat a Madrid, part del punt de vist unic madrilenc.

Mas la finala es un exemple de non coneisséncia de las independéncias recentas en Euròpa : «Or, la région, exclue des marchés, a actuellement pour seule banque Madrid», donc la conclusion explica que totes los Estats novèls europèus an pas agut accès al mercat de las bancas mondialas sense passar per l’anciana capitala coloniala !

Del meteis biais, pensar que l’oposicion a Mas es sonque lo PSOE, o puslèu «l’opposition socialiste», aquò dèu rassegurar la redaccion parisenca, mas es pas la vertat. Dona aiçò çaquelà una idèa de la sorga de l’informacion madrilenca d’aquesta «jornalista».

Es una estupiditat jornalistica que podèm clarament denonciar e que pròba que Sandrine Morel comprendrà jamai res a çò que tractarà coma subjecte d’actualitat un pauc complèxe, çò qu’es pas realament Catalonha amb Espanha. L’aviái jà constatat dins mantunes articles, mas aquí es segur, aquestas li cal cambiar de mestièr e devenir traductriça, benlèu que farà melhor.

20 novembre a TolosaLògo Le Monde e sa publicitat