arcuèlh

dijous, d’abril 11, 2013

L’administracion francesa se trufa d’Occitània e de Tolosa.

Bi repetità

Comunicat de Martin Malvy abrial 2013

Traduccion politica : l'administracion francesa de l'ensenhament de la lenga occitana es un problèma grèu, e farà cap esfòrç per completar lo contracte signat ! L'Estat francés engana sempre, en companhiá dels sindicats de professors, d'OCBI e de la comunista FELCO ; son los enganaires de primièr nivèl per ajudar al desvolopament de l'ensenhament de l'occitan, de mai, pregar d'aver un administracion d'Estat -que fins ara èra modelada per destrusir la lenga-, de li demandar de far lo contrari, es antinomic e contra productiu per la moneda publica, donc per la moneda de totes. I a urgéncia d’aver una lei qu’enlèva l’ensenhament de la lenga occitana a l’administracion francesa, e que rendèsse obligatòria una politica dels Conselhs Regionals d’Occitània.

Es pas lo primièr còp qu’indiqui aiçò aquí ; es pietadós de veire que soi legit per explicar que la politica menada es luènh d’èstre sufisenta e eficaça en foncion de la moneda prepausada, mas sempre es un tractament per dessús l’espatla dels actors professorals que son puslèu ambe la volontat de gardar lo mercat d’ensenhament e las subvencions, o los títols d’universitat, puslèu que de pensar a l’eficacetat de la politica prepausada per èstre segur d’aver una lenga occitana viventa dins vint ans.

Silenci

Non podèm que regretar lo circ politic e administratiu que l’administracion francesa jòga ambe l’occitan, e la ciutadanetat militanta occitanista :

- 1 – en signar document que sábon perfeitament impossible d’arténher, per incompeténcia e fauta de volontat de las direccions administrativas francesas (lentor per installar d’escòlas dins Tolosa, “inocéncias” e ipocricia del sistèma politic francés –partidocracia-, inocéncia dels militants occitanistas,  fauta de plan real per desvolopar l’ensenhament sul modèl quebequés pel francés)

- 2 – en aver un sistèma politic que fa sonque fisença a l’administracion francesa per desvolopar una politica lingüistica ; es urgent de bastir un sistèma pròpri a la region administrativa per crear enfin una eficacetat per salvar l’occitan ; I A URGÉNCIA ! I A URGÉNCIA d’aver una administracion dels Conselhs regionals que prenguèssen directament en man l’ensenhament de l’occitan, e primièr lo sortir de trauc cultural que li an botat ; dèu èstre una prioritat per totes los servicis.

- 3 – en pensar qu’una lei d’Estat ajudarà a l’in-organizacion en personal de l’administracion francesa en Occitània, de l’universitat a las escòlas. La diplomacia ambe l’Estat francés es de temps perdut.

Lo comunicat es puslèu una bona causa, pròba que lo dosier es seguit, mas la volontat politica fauta clarament.

Quora se sap que per dubrir una escòla per immersion lingüistica en lenga alemanda, a Colomiers, cal 4 meses, per dubrir una classa en occitan cal 4 annadas (plus un vòt del conselh municipal), e las escòlas son jà una particularitat d’equitat lingüistica per la fòrça de las incompeténcias sindicalas professoralas e del contentament de la seuna administracion sul tèma, mai es lentàs mai es eficaça l’expression del nacionalisme francés dedins l’administracion del Jules Ferry contra l’occitan ; sèm dins un sistèma d’administracion del colonialisme lingüistic francés, contra un ensenhament digne de las lengas, occitan comprès.

Çò fauta es un president de Conselh Regional, o un president d’aglomeracion qu’imposèsse una via politica sul tèma, e que la via bretona per aver un ensenhament fosquèsse de destrusir l’imperialisme administratiu de l’Éducation Nationale (la nacion aquí es la francesa, de lenga francesa), e los coorporatismes sindicals (mai que tot comunista o del FdG), per lo remplaçar per l’eficacetat dels Conselhs Regionals, o de la supausada eficacetat de l’aglomeracion o la comuna.

Manifestar a Rodés es alara encara un còp, dins la seguida, per la conclusion !

Roèrgue Occitan

-°-

CiU ensenhament

Acadèmia Occitana

-°-

Apondon important.

Ensenhament de l'occitan en Occitània