arcuèlh

diumenge, d’abril 21, 2013

Promocion tolzana en espanhòl … a BCN

La fièra de torisme de Barcelona debuta doman ; ai agut una fòto de l’estand de la region Miègjorn-Pirinèus ; podèm alara confirmr doás causas : 1 / i a pas de politica lingüistica per l’occitan, 2 / lo servici de torisme de la region Miègjorn-Pirinèus fabrica una politica de promocion d’Occitània que sembla lingüisticament a la politica de Franco contra lo catalan.

Promocion del torisme de Miègjorn Pirinèus

La primièra règla en matièra de comèrci, se supausa que lo servici toristic del Conselh Regional de Miègdia-Pirinèus vòl far comèrci, es d’emplegar la lenga locala per vendre melhor, e rassegurar. cal explicar encara a Tolosa, que las tres lengas oficialas a Barcelona son espanhòl, catalan e occitan ?

« 80 % dels visitants de la fièra del torisme de Barcelona parla catalan» es Joan-Carles Martís Casanova, professional del torisme que me l’indica sus Facebook.

Es que lo servici de torisme del Conselh Regional de Miègdia-Pirinèus son professional del torisme o puslèu inquisidor lingüistics tolzans vengut espanholizar Barcelona, coma del temps del franquisme ?

La question se pausa e me sembla que la responsa serà donada aital : es una estupiditat tolzana de non pas s’enriquir de las capacitats tolzanas en matièra lingüistica occitana per vendre a barcelona lo torisme de la region. Se cerca de quina manièra l’occitan seriá utile, ne vesèm aquí una solucion qu’ajuda al comèrci.

per rapòrt a la politica lingüistica occitana, se vei aital que lo retard près, per fren coorporatista e nacionalista franceses, fan que lo servici de torisme, el-meteis, es claufit d’incompeténcia al nivèl comercial e lingüistic.