arcuèlh

divendres, de juliol 25, 2014

Femnas e òmes, e vielhiment

Las femnas vívon mai de temps que los òmes. La constatacion es scientifica. Podètz legir en francés l’article de La Recherche en data de junh 1999. E pensatz qu’aiçò auriá poscut cambiar, en 13 ans ?

lògo La recherche

Dins lo numèro del mes d’agost de Sciences et Vie podèm legir un article que las potingas de las industrias farmaceuticas potíngan melhor los òmes que las femnas.

Image (85)

Ont es l’injustícia ? Quí fabrica l’injustícia ? L’industria farmaceutica fabrica l’injustícia ?

La responsa la donarà pas una lexicografa occitana, Josiana ubaud, qu’acaba de publicar, a compte d’autor (coma se los editoprs occitans èran pas pron aluserpits per veire l’interès d’aquel document, o benlèu simplament per determinar un contracte per l’autora), lo diccionari occitan de las sciéncias. Aurèm tota la semantica que cal per descriure la sentat bona o maissanta dels Occitans e de las Occitanas.

Josiana Ubaud publica

Tre qu’aurai aquel diccionari en man, ne farai un bilhet sus aquel blòg. E benlèu traparai una responsa pels Occitans e per las Occitanas qu’an jamai agut los tractats –en latin- de medecina occitana en man, aqueles de l’Universitat de Montpelhièr.

Mas tornam al problèma : quí es favorizat per l’industria de la potinga en Occitània ? Las femnas o los òmes ? Es evident que l’un e l’autre an mestièr de las potingas per viure una vida en plena sentat; donc, la medecina e los laboratòris farmaceutics (importants en Occitània) lor seràn necites a l’un e a l’autra, a l’una e a l’autre, de faiçon balançada, a moment diferent de la vida. Vist que l’òme viu mens de temps que la femna, podèm pensar que la potinga jòga un ròtle estranh per la sentat de l’òme.

De còps, podèm pensar que l’òme a mens besonh de potinga de las femnas. Alara, se pausa los ròtles de la farmaceutica per la sentat de l’òme ; es de dire lo contrari de la basa de le reflexion que pòrta lo mensual Sciences & Vie !

O alara los laboratòris que son lo mesme que los que fan la potinga per la cara, e las caras de las femnas se ne potíngan pron, per la bona aparença faciala feminina …. O alara los laboratòris per la potinga de cara son una industria farmaceutica dangierosa per las femnas ? Los òmes estent mens tocat per aiçò. Se prenèm lo constat de Sciences & Vie del mes d’agost de 2014. Mas pauc a pauic, los òmes ne pòrta de las potingas per las caras, nos l’explica mantunes jogaires de rugbí de temps en temps dins las publicitats.

-°-

femna e òme