arcuèlh

dimarts, de juny 19, 2012

Tolosa : perqué un debat suplementari sobre la diversitat ?

A Tolosa se parla fòrça mas concretament, que se fan lo monde que son elegits o foncioanris en carga de la dinamica lingüistica e culturala tolzana, talament presada dins las reünions politicas o las peticions ? La realitat tolzana es occitana per totes/as o pas ? sèm un suplement d’anma o un decorum de mai ? O quicòm de mai ?

lo mandrat francés

Vaquí un corrièl qu’acabi de mandar :

Concretament, es per faire qué ?
Perqué sempre los meteisses interlocutors, de qué vòl dire ?
Accions : quand ? quora se veiràs concretament, sul terrenh ?

- multiplicar per 3 o 4 las escòlas d'Estat en lenga occitana...
- multiplicar per 5 o 6 las escòlas Calandretas....
- comunicar en occitan pel servici de la comuna e del grand Tolosa.... aquò vòl dire que cal sortir del servici cultural.
- promòure d'autras exposicions en lenga occitana.... I a volontat administrativa, que cal ajudar, sul terrenh, dins los burèus.
- ajudar la creacion d'estanquets ambe d'animacions en occitan.... aquò vòl dire un desvolopament economic per la comuna que pensa a l'occitan.
- crear programas de ràdios en lenga occitana.... Una TOLOSA INFORMACION en lenga occitana ? E passar de l'amatorisme associatiu al professionalisme clar.
- crear un programa de television sus Toulouse TV.... Aquí tanben i a volontat, mas fauta finanças.
- ajudar las associacions de bessonatges d'emplegar l'occitan.....
- ajudar las associacions d'emplegar l'occitan dins la lora comunicacion.....
- favorizar la comunicacion en occitan dels clubs de rugbí e fótbol de Tolosa, e autres espòrts tolzans..... Una jornada del Rugbí oficiala sense occitan deuriá pas existir.
- ajudar lo Grand Tolosa de comunicar en occitan, per la com oficiala e per la revista....
- quand lo tram en occitan a Blanhac ?....
Enfin, me sembla qu'i a pron de monde per aver d'autras idèas, de foncionaris e de competéncias, mas l'ACCION ES PUS URGENTA QUE LAS PARLADISSAS que s'acában fins finala per una sola causa : unas subvencions per crear la "diversitat" dins los espectacles de la vila. SE PÒT FAR UNA POLITICA PER L'OCCITAN EN ESTAUVIAR MONEDA PUBLICA, mas per aiçò far, cal mens de parladissas e mai d'accions, mai de politic, mai de visitas d'occitanistas dins los servicis -o volontariat remunerat- dins los burèus de la comuna de Tolosa, o de totas las comunas del Grand Tolosa.
Senon lo bastiment de la carrièra aquela, se podrà segurament visitar per saber de quina manièra la "diversitat" es pensada ? Car pel moment pensar que l'occitan es un element mai de la "dicha diversitat" es -per me- una error de concepte de la comuna de Tolosa. De quina manièra cal explicar que l'occitan es de TOTES/AS e pas sonque una color de la dicha diversitat !

diversitat e laïcitat

De qu’es aquela republica qu’es laïca, del pòble, e qu’a jamai portat la lenga del pòble tolzan ? De q’es aquesta republica que parla de “diversitat” mas que mescla la diversitat ambe lo nombre de subvencion que dona a la cultura per multiplicar los espectacles, e la multiplicitat de las prepausaicions forana a la realitat del pòble ?

Non l’occitan es pas la lenga de la diversitat, ni la lenga istorica de Tolosa ; l’occitan es la lenga latina de Tolosa qu’ajudarà mehor a Tolosa de se plaçar dins l’ensemble latina, a res de veire amber lo concepte francés de ‘langue de la diversité” o la “langue régionale”, una diversitat de l’Estat.

I a una foncionari encarga de l’occitan a Tolosa perqué son ròtle es pas pron clar per desvolopar la preséncia de l’occitan pertot dins als activitat de la comuna de Tolosa ? Quin acte politic mai fòrt fauta per liberar las seunas accions ? Quí frena la mquina administrativa occitana a Tolosa ? Se lo cap de servici es pas lo bon, la cal cambiar de servici, se lo cònsol es pas d’acc♫9rd caldrà cambiar de majoritat a las eleccions venentas, etc…

Cal arrestar las parladissas ambe las meteissas personas e anar cap a l’accion clara e ciutadana per la lenga tolzana, l’occitan PUNT.

Còr de Toilosa en occitanmanifestem nos

Res de veire, e encara qué ?

engambiMoussu T e Lei Jovents