arcuèlh

dilluns, de juny 25, 2012

Vauclusa : L’extremisme nacionalista francés a una cara clara.

Lo nacionalisme francés de la dreita populara es caracterizat pel refús de las causas de la resisténcia contra l'extrèma-dreita petainista (reciclatge) ; aital podèm plan dire qu'es la novèla extrèma-dreita en Vauclus.... Son nacionalistas e expansionistas franceses en Occitània.

interdiccion

Son los meteisses qu'an cremat los libres... al poder al mens sauriàn quin es lo problèma e podriàn pas simplament cantar un cant de resistent, podriàn resistir a las estupiditats politicas nacionalistas francesas (?).

Mas nos podèm çaquelà questionar sus quin tipe de nacionalisme es aquel ; vist que son aquí per imposar una restruccion a las expressions politicas, e zo fan devath la bandièra francesa en cantar La Marseillaise e siam en Provènça (e alara los que son supausats contrar aquel discors nos impáusan atanben La Marseillaise e la bandièra francesa en Occitània). Donc es plan un nacionalisme d’expansion parisenca, e la cara de l’'extrema-dreita es clara. Es dins aquel meteis parçan que se posquèt veire militant extremista catolic contra una òbra del musèu d’Avinhon...

Uèi es clar, e soi pas estonat, avèm en Occitània una extrèma-dreita virulenta, extrèma-dreita que trapa dins lo FN una expression public que l’ajuda a pensar imposar a totas las populacions son punt de vista e qu’es prèste de prendre los mejans violents per interdire las autras expressions politicas.

Es que cal manifestar contra els ? Es que cal ajudar a la violéncia ? Es que lor cal far d’autras publicitats ? Pensi que non. Jà aiçò emplenarà pron fòrt dins un debat, se i a debat ; car se cal pausar clarament la question de la potencialitat d’aver debats contradictòris sul subjecte, vist que lo nacionalisme aquel es justament sonque una extrèma del nacionalisme francés, e jamai trapa polemista de bon nivèl en fàcia ; i a una autra extrèma de l’autre costat e lo nacionalisme s’exprimís a 100 % dins lo sistèma dich republican francés, quasiment a 100 % dempuèi 2 sègles de potencialas eleccions dichas democraticas.