arcuèlh

diumenge, de setembre 23, 2012

Rugbí, Coupo Santo o las ignoranças francesas… exprimidas Tolon.

S’acaba d’una dimenjada esportiva en Provènça ambe una pichona frasa del monde del rugbí, que tòca al prèp l’istòria de las relacions entre Catalonha e Occitània,
Coup Santo Tolon RugbyRama 200912
Boudjellal (president del club de Tolon) – "Soi pas fièrs d’una partida del public de Malhòu / Mayol, aquestes cretins an cresegut bon siular una persona venguda lor dire lo seu amor  (lo cantaire Youssoupha, vengut interpretar una cançon en luòc e plaça del cant tradicional Coupo Santo, NDLR). Quand se shiula qualqu’un qu’arriba per vos dire que vos estima, es cretin de veire un gorrin. Que los qu(an siulat anuòch volguèssen pas oblidar que La Coupo Santo, es me que l’ai installada a Malhòu e qu’i a ren d’acquesit dins aqueste club. Qu’aquestes gents dubriguèssent libres, que viatjèssen, que se dubriguèssen a d’autras culturas. Ai vergonha d’èstre president del RCT!
En aguent da cap manièra explicat un remplaçament d’una cançon identitària per una autra, l’afar se dubrís sobre aquesta pichona frasòta normala. La pedagogia es importanta en matièra de simbòl nacional occitan, malgrat la granda ignorança cultivada per la francizacion.
Se l’imne de La Coupo Santo èra estada explicada coma un imne de dubertura, e non pas un imne provençalista, benlèu que l’afar ne seriá pas aquí debutada aital !
Es vertat que lo monde del Rugbí jòga fòrça suls simbòls identitaris occitans (aquí en Provènça) sense los vóler explicar (parier que Les Identitaires en politica), o explicar que lo rugbí es fortament ligat ambe la civilizacion occitana, aiçò o devèm a un sistèma installat per la FFR per aver dreit a retransmission mediatica que se pòdon existir en Occitània vist qu’avèm cap politica per crear mèdias a la dimension occitana, lo sistèma de mèdia demanda una politica de la FFR al nivèl de l’Estat tot, es de dire al nivèl dels mèdias installats sonque a París. Per exemple a Tolosa, mantunes suportèrs s’acapbórran per cantar lo ‘Se Canto’, alara que las paraulas son clarament «- Se Canta que cante» per la debuta del refranh [pensatz que Gaston Fèbus èra analfabet?]… Lo monde dels suportèrs es manipulats per militants que vòlon pas dintrar realament dins una explicacion clara del perqué la Coupo Santo, o perqué lo Se Canta. O vòlon pas far, perqué es un acte antinacionalisme d’expansion francesa, es un acte çaquelà de dignitat occitana, que malgrat tot vòlon plan emplegar los simbòls mas per los rendre folclorics e non pas la dignitat e lo respect d’una civilizacion.
Coma faguèron jamai d’esfòrç sobre la sapiença dels cants occitans, se trápan ara ambe militants falords qu’an al cap regionalismes (cantas consideradas coma regionalistas pel sistèma colonial francés) e que son de cap manièra una vision occitana de la societat, e unes vòts al meteis temps del FN que puja dins lo public dels suportèrs, o de gropuscul Les Identitaires.
Un conselh per acabar, veire lo modèl catalan sul tèma, El Barça.
BNG estela esperana 2