arcuèlh

dissabte, de gener 21, 2012

De la ‘Wallonie’ a l’Estat de Picardia, perqué pas !

Dins lo jornal LeSoir d’ièr la question èra pas pausada aital ; mas èra pausada d’un biais conservador e bonapartista, en donar coma una vertat segur lo continhum de l’Estat reial Belga, volgut pels Estats vesins d’Alemanha (adicion de principautats), Anglatèrra (reialme unificat), e fR-NÇA (supausadament una republica) ; èra al XXIen sègle, sonque.

Portada LeSoir Divendres 190112

Se parla alara que territorialitat valona, se parla de ‘territoire’ artefacial. La faciada rurala se vendrà plan al nivèl toristic, mas gaire al nivèl economic ; se pauas dons a la region valona son espaci economic.

La sociolingüistica ajuda plan a donar territòri coërent al sistèma politic, e pas simplament per entendre las leis dins la «lenga de totes». Aital recentament sobre aquel blòg ai poscut portar a la coneissença de totes e totas, la mapa següenta :

mapa del maine lingüistic picard

La mapa indica plan una zòna europèa coërenta, una clau europèa entre Anglatèrra e Alemanha, entre fR-NÇA e Païses-Baisses.  La mapa indica encara la capitala d’aquel ensemble coërent : Cambrai. L’Estat de cambrasiá portariá un quicòm de nòu a l’Union Europèa ?

Es una recompausicion politica que fariá que simplificar lo problèma lingüistic francés, en portar una similitud lingüistica picarda per bastir una sobereinetat dedins l’Union Europèa. Se cal recordar la fotografia de la basteson de la lenga francesa dins la cort de fR-NÇA dins la descripcion faita per Claude Duneton dins son libre «parler croquant». Aquò ajudarà lo lector de melhor entendre perqué lo francés imposat en fR-NÇA es jà la debuta de la tecnocracia republicana e dels problèma qu’a Occitània uèi ; Occitània ? non pas sonque …

Es tanben la reformacion de l’Estat francés, en debutar pel nòrd, si identificat per la mediatizacion d’un filme recent. Lo cinèma pòrta sovent unas imatges del futur per Euròpa e donc per fR-NÇA dins lo futur.

Dins la portada de LeSoir podèm tanben notar lo problèma fiscal belga, e de dire la recentralizacion de l’Estat reial belga, e donc d’arguments suplementari per la sobeiranetat flamanda.

Dins la portada màger podèm confirmar çò que lo sistèma cristian o pòst-cristian dich catara a explicat al sègle XIIIen, la Glèisa catolica es fondamentalament dangierosa per la societat umana.