arcuèlh

dissabte, de gener 21, 2012

Ipocrisia socialista a prepaus de la politica lingüistica occitana

Cal verificar al cap de quasiment una annada quinas son las resultas de l’annada de las Assisas de la Cultura Occitana a Tolosa.

Vesèm un pauc ambe mantunas fòtos :

Tolosa genièr 2012 (7) Tolosa genièr 2012 (18) Tolosa genièr 2012 (25) Tolosa genièr 2012 (26) Tolosa genièr 2012 (27) Tolosa genièr 2012 (28)

Podèm clarament veire que per la comunicacion Tolosa, ciutat, emplega pas l’occitan. E es pas la fauta d’espaci publicitari disponible, vist que las entrepresas de publicitat an pas d’autres pòsters de botar en plaça, autras afichas que las afichas oficialas de Tolosa e del Grand Tolosa.

L’emplec de l’occitan dins la comunicacion comuncala costariá res de mai qu’una linha en occitana a imprimir. Donc es plan una volontat de la far desaparéisser, de la rendre non vesedoira, per mostrar plan que l’occitan es la lenga d’una comunautat, per aver agurment de li tornar : «son comunautaristas», «son virats cap al passat», etc. L’ipocrisia politica socialista en Occitània es de granda dimension coma lo concepte de ‘grand sud’.

Perqué ?

Perqué l’occitan es pels socialistas un element suplementari, un alíbi culturalista, mas pas brica l’imatge que vòlon donar a la ciutat. L’imatge que vòlon donar es aquela del netejament lingüistic, lo francés republican, aquel qu’a la lenga imposada dempèis l’edicte de Villers-Cotterêt, la lenga qu’a servit a la Glèisa catolica de massacrat oficialament la populacion, aquela que uèi vira de mai en mai a l’anglofilia, perqué pòdon cambiar de lenga coma de camisa coma un interès finançièr ; l’oportunisme dels Tolzans (lo sistèma politic) es istoric e mai que tot dintrat dins la legenda de Murèth (la batalha d’avèm perdut encausa de l’autonomia de las tropas tolzanas qu’an refuzat de dintrar dins la batalha ; e aital moriguèt lo Rei d’Aragon, Pere d’Aragon).

La fotografia es valabla per Tolosa, mai tanben per Carcassona, per Montpelhièr, per Lemòtges, per Narbona, per Rodés.

L’occitan es considerat coma un problèma, las associacions de promocion son un problèma, las cal far calar a còp de subvencions (la cultura de ‘aver – aver ma subvencion per poder aver la cultura ambe un grand K) e se podiá tanben ajudar per aver vòts a las eleccions, que podèm demandar de melhor qu’un bon clientelisme.

L’occitan es cantonat a un comunautarisme, e son contra los comunautarismes (coma se lo movement occitnaista aviá pas ajudat a explicat que l’occitan èra pas la lenga d’una elita, mas la lenga de totes/as) ; l’objectiu es de presentar aiçò als electors pròpris que dóbtan, e que se questiónan (n’i a pauc), e aital passar a d’autras subjectes mai importants coma explica los nacionalistas de netejament lingüistic JL Mélenchoneton.

E se l’occitanisme podiá votar FN, seriá encara melhor per l’argumentari alprèp dels neciòts militants d’esquèrra o d’extrèma-esquèrra.

Es que cal tornar explicar quinas son las valors occitanas e las valors lingüisticas occitanas, es qu’es utiles ? Es que devèm encara un còp pèrdre lo nòstre temps coma fan los ecologistas –pron valents çaquelà. L’aligança a la vila de Tolosa dels ecologistas e dels socialisats-PRG vira aital a la desfavor dels ecologistas d’EELV.

Lo cargat de mission per l’occitan es pas aquí per desvolopar una politica, la cargada de mission tanpauc, es aquí per far calar las criticas occitanas fàcias al grand public qu’es supausat pensar que tot va plan ambe lo govèrn d’esquèrra de la vila ròsa.

La manifestacion del 31 de març de 2012 serà ajudada per la comuna, se cal demandar de quina faiçon ; de quina faiçon faràn saber que pòdon ajudar mas qu’i a limits…

Manif Tolosa 31 març per l'occitan google

Tot aquò es possible, perqué lo movement occitanista es pauc seriós e que pensa que se cal passejar coma esquerrista o ultra-aparatchik, per èstre seriós.

Complement :

Festival Latino a Toulous'

(fasèm pas pron de bruch per l’occitan a Tolosa)

-°-

dignitat 

-°-

E del costat UMP-NC, s’aucúpan dels afars corrents …

Liquidacion dels bens comuns en vista