arcuèlh

dilluns, de gener 23, 2012

Una mapa del Midi Libre me questiona :

Perqué aquesta mapa es una manipulacion per oblidança ? E alara perqué una mapa aital dins Midi Libre uèi dins la campanha electorala ?

Mapa Midi-Libre

Se nòta alara que la populacion del «midi» puja perqué lo nòrd davala, e i a pas cap politica occitana per los arcuelhir. I a pas cap informacion per designar la tèrra d’arcuelh qu’es Occitània. Aquò farà problèma dins una o doás annadas. Perqué l’occitna seriá pas tanben un ben public per totas las populacions, los Franceses nòuvenguts del nòrd tanben.

Mas çaquelà, la publicacion dona una idèa qu’aquela migracion del nòrd, venguda de fR-NÇA en Occitània seriá tanben un problèma. Benlèu qu’i a problèma e que sabèm pas perqué !

Alara una autra mapa es de presentar ; perqué es aital que las «frontières naturelles» pòdon amagar una vertat e benlèu cambiar lo discors sul tèma.

migracion en Euròpa

Perqué l’immigracion en País Catalan es mai importanta, e i a mens de problèma, aquestas que son tengut de l’induccion jornalistica de Montpelhièr. En oblidar de presentar lo Principat de Catalonha, lo discors es alara diferent e plus grandament provincialista.

Aquò es sempre lo problèma de tot subjecte tractat pels sistèma politic francés ; lo nacionalisme francés fabrica una pensada politica tòrta.

Cal remarcar sobre aquesta mapa d’Alternatives Économiques ; l'immigracion bravament mai importanta en País Catalan. E coma las obscuritats designadas pel sistèma nacionalista francés son dichas actualament per la campanha, me sembla important de veire donc que lo sistèma francés es pas lo bon sistèma per arcuelhir l'immigracion (se n'i a ! *), que venguèsse del nòrd o del sud.

(* se n’i a ! se cal pausar la question de doás semanticas entendudas dins la boca de l’extrèma-dreita, l’immigracion per ela es l’immigracion algériana o magrebina, musulmana per extension, se parla jamai de l’immigracion anglesa en Occitània – e alara se cal pausar la question se los que son a la quatrena generacion d’immigrat per aqueles nacionalistas franceses, son immigrats encara ?)

De tot biais, d'immigracion que n'i aurà de mai en mai e malastrosament avèm pas de politica occitana d'arcuèlh dels migrats.

Me remembri aver demandat a Unitat d'Oc en 1990 (data de memòria) de fabricar un document legièr (A4 blanc e nègre rècto e vèrso) per explicar en mantunas lengas çò qu'èra Occitània e la lenga occitana (distribucion sobre las platjas) ; las fotocòpias las fasiam a l'amagat dins las entrepresas que i trabalhaviàn los militants de Bordèu.

L'iniciativa es estada melhorada per l'IEO en i mesclar lo comèrç occitan : mas me sembla que lo document es encara tròp pesuc e pas pron politic per una multiplicacion bona e granda.

Donc, se cal  pausar las questions de coma en Catalonha (País Catalan) la migracion es mens un «problèma» (la semantica m’agrada pas tanben, perqué l’immigracion o la migracion serà la nòrma del XXen sègle en Euròpa). Lo bilhet recent se titolava : l’immigracion es un problèma pre quí ? Picatz aquí per l’aver.

Fugir la repression dels nacionalismes d'expansion- 

La presentacion d’una mapa d’aqueste escantilh favoriza quin tipe de pensada ? E es pas la publicacion que me questiona, es simplament l’abséncia de pensada duberta sul tèma, en oblidar pas que las «frontières naturelles» son pas realitats actualas ; es una engana volontària pels lectorats de Midi Libre ; Montpelhièr es a mens 180 km de Girona e Figueres !