arcuèlh

dissabte, de gener 21, 2012

Quí non vòl de Calandreta a Ortès ?

ensenhament de l'occitan a Ortès calandreta contra ensenhament bilingüe d'Estat

Dins aquesta situacion non podèm que constatar e informar los Bearneses que OCBi es presidit per una pòrta-paraula del Partit Occitan d’Òlt-e-Garona e mantunes membres del Partit Occitan d’Òlt-e-Garona an emplegat la semantica Calandreta per installar d’escòla d’Estat ambe l’occitan per equitat orari a Pena d’Agenés. E quora a Laròca-Timbaut en 2010, l’E.N. refusa de duèrbe una classa d’Estat, Oc-Bi prepausa jamai la creacion d’una Calandreta. Tot lo sistèma occitanista d’Òlt-e-Garona s’es batut contra Calandreta… pendent al mens doás annadas, per matar la Calandreta d’Agen. Dins la còlha de batalha contra Calandreta d’Agen, i aviá lo conselhièr pedagogica d’occitan (M.Berthoumieux, l’òme de Martina de Pèire, e imminent membre del Parti socialiste), e mantunes autres personatges coma … ai de resèrva (per parlar de la discrecion de mantunes capolièrs ageneses de l’epòca, e professors de l’E.N.), perqué ai pas la memòria selectiva !

Dins lo cas d’OC-Bi, cal dire alara qu’es devengut un instrument d’Estat nacionalista francés (aquel nacionalisme d’expansion que vòl lo netejament lingüistic en Occitània, ambe la lenga francesa unica), nacionalisme per destrusir la progression de l’implantacion de Calandreta. E donc l'Estat a aital responsa sobre las seunas incompeténcias (estadisticas falçificadas o mainupladas per exemple), mas responsas que podràn aital mestrejar, çò qu’es impossible per Calandreta, e la seuna associacion dels parents, perqué son bravament motivats al fial del desvolopament de las Calandretas.

Pel sistèma politic francés (FdG, PCF, PSF, PRG, UMP, NC, MoDem, LO, NPA, etc.), e per l’administracion francesa en Occitània, Calandreta es dificilament de contra-rotlar.

Es pas equivalent duèrbe una Calandreta que duèrbe una escòla d’Estat ambe l’occitan per aquitat orari. Calandreta es l’autonomia de l’ensenhament ; l’escòla d’Estat es la decentralizacion, e l’Estat la podrà barrar quora l’agrada coma a Le Vigan…  L’incoëréncia de l’E.N., barrar Le Vigan que la classa es plena (o destrusir un pòste de conselhièr pedagogic), per duèrbe Ortès qu’i a sonque cinc inscripcions que podrián èstre tanben per Calandreta. Al moment que cal estauviar l’argent public, donc l’argent dels pòstes de l’E.N. es benlèu pas una bona idèa de duèrbe una escòla per equitat orari d’occitan a Ortès, (ont i a Calandreta jà), e non pas zo far dins una autra comuna que n’i pas brica d’escòla benlèu!

Es evident que los interèsses contra Calandreta son mai importants que los autres interèsses… d’Estat o de la sotmission a l’Estat que nos engana, per estauviar l’argent public.

Quí non vòl de Calandreta Ortès es un sistèma nacionalista francés que s’amaga, un nacionalisme desgalhaire de moneda publica contra la dignitat del pòble occitan (una prioritat del nacionalisme d’expansion francesa) ; lo nacionalista aquel se fabrica sense zo saber coma mèstre Jourdain fasiá de pròsa sense saber.

Oc-Bi a portat la division en Bearn ont i aviá unanimitat politica, en ajudar aital los socialistas  del Conselh General, novelament installats.

Manif Tolosa 31 març per l'occitan google promocion del jacobinisme francés

Apondons engatjat : aprèp la manifestacion del 31 de març 2012, e abans d’anar votar, espèri plan que l’occitanisme que se vòl d’esquèrra, se remembrarà que François Hollande seriá capable, vist que l’a medalha «d’Occitanie» gràcia a País Nòstre a Carcassona e son sistèma d’entrisme especializat, seriá donc capable de nommar Jean-Luc Mélenchon al ministrèri de l’’Éducation’ dicha ‘Nationale’, vist qu’a un fum de professors dins son staff de campanha…

Calandreta a Limós

arguments per l'ensenhament en Calandretafrenchies schools

Una que ne vòl pas de Calandreta, es en carga de l’ensenhament de la literatura occitana a l’Universitat de Montpelhièr, son nom es notat sobre lo document notat aquí es seguida e comantat politicament :

Verny

La sola escòla del pòble en Occitània es l’escòla desirada pels parents d’escolans, es Calandreta. Las autras escòlas son las escòlas d’Estat e ai pas escrich de la manipulacion d’Estat mas zo pensi grandament.