arcuèlh

dimarts, de gener 31, 2012

dis…ENJOY MONTPELLIER !

Tres jorns a Montpelhièr o dis-ENJOY Montpellier

Ai viscut tres jorns a Montpelhièr per èstre un visitor per MillésimeBio, una fièra de naut nivèl internacional. L'arcuèlh èra pas al nivèl. L'abséncia de 'Navette' per anar al pargue d'exposicion, l'abséncia d'informacion visuala a l'estacion de Sant Roch, l'informacion minimalista dels organizadors (pre èstre gente) en oblidar la linha regulara de bus, e l'explicacion per arribar al pargue d'exposicion... tot i èra per préner un taxi e l'urgéncia al ser per zo farà préner pel retorn lo dimarç vrespe.

Ai alara suportat un antipatisme ambient, per èstre un estrangièr que sembla prèste a èstre desplumat, oficialament e los uèlhs dels Montpelhierencs en fàcia. En discutar ambe de Montpelherencs de fresca soca (40 annadas a Montpelhièr, 30 annadas, 20 annadas, dètz annadas) sembla èstre la nòrma, e l'engana-pec tanben.

Qu'es aquò MillésimeBio, es una fièra dels productors de vins venguts de l'agricultura biologica, es un salon naiscut a Perpinyà qu'a grandit, en passar per Narbona.

Arribat lo dimarç a 15h05 pel tren, ai assajat d'aver un pauc d'etica pels desplaments personals ; emplegui lo tren ; ai lo temps de préner lo bon tram segon los conselhs donats a la garasobr eunapapièr que simboliza l'amateurisme de l'arcuèlh montpelhierenc, per anar cercar la 'Navette', que veirai parcada e anonciada que damorarà dinca 16h45 en plaça ; es que devi abandonar d'anar a MillésimeBio ? Tot es estat preparat per aiçò. Persistent e sabi qu'i a taxis … tòrni a l'estacion Sant Roch (dos tiquets de tram es res !) ; i a cap informacion coërenta per saber lo temps que cal per anar al pargue exposicion e lo còst – serà de 20 € en 40 minutas, dins una automobila confortabla e maxímum 7 km, e aurai una factureta precisa (document junt).

Arribat al Pargue m'avizi que l'entrada es a l'oposat de la vila, segur per melhora lo sistèma logistic per èstre etic al nivèl dels transpòrts collectius e per engraissar las facturas de taxis. La vrespada se passarà lèu e lo temps passa vista ; ai un amic que m'alberga a Ginhac, que me cal èstre al bus a 19h30, per non mancar lo bus, ai près lo taxi qu'esperava a 18h10 a l'entrada del pargue d'exposiocion ; un taxista a quitament cresegut que mon menaire li panava un client qu'aviá telefonat. Soi sortit aviat del pargue, malgrat l'installacion de la sortida tòrta, mas ne parlarèm per un autre jorn. Ai gaire agut lo temps de verificar s'i aviá una 'Navette'.

Lo taxista arribarà mai lèu a la gara que lo taxi primièr, dètz minutas de mens, la factura serà lo dobla, 40 €. Aviái 20 € dins lo pòrta-fuèlha, li a calgut passar per dos panèus sense interdich e estacionar sobre la linha de tram per poder m'ajudar a préner lo segond bilhet de 20 €, al prèp de la gara de Montpelhièr, refusarà d'anar al terminal taxis. En responsa a mon estonament es estat : «c'est comme cela». Es aital qu'ai agut coma responsa alprèp del servici premsa e los organizador de MillésimeBio, es aital es vai-t'en cagar a la vinha !

Arribat a la gara, èra pas encara que 18h50, ai agut lo temps de passar al cap oficial des taxistas ; vist la cara del taxistas que questionavi sobre l'estrangièra diferéncia, ai comprès qu'i aviá un pichon problèma. Lo dijòus i tornarai per questionar un vièlh taxista : «vos cal portar un planh» - la remarca entenduda, diluns en seguir es estat impossible d'aver l'adreiça de la prefectura de Montpelhièr, malgrat aver apelat tres còps als diferents numèros indicats -e soi generós quo escrivi aiçò.

Ai près mon bus al terminal previst, sense cap de problèma, a las 7 oras perqué i aviá un bus suplementari. Lo lendeman maitin, lo bus d'Hérault-Transports m'a tornat a Montpelhièr aisidament. Ai pagat en dintrar ambe un bilhet de 10 €, l'unica moneda qu'aviá, per astre... car a la sortida a La Mosson, per préner lo tram ; lo menaire li fautava 10 € dins la caissa ; «- pardon Monsieur, je ne vous ai pas rendu le billet de 10 € par hasard», li ai mostrat lo pòrta-fuèlha, mas imaginatz que, per escàs, èri estat ambe dos bilhets de dètz èuros en dintrar dins lo bus... A La Mosson, lo depart per l'Odyséum se faguèt normalament.

Mas lo tram serà en retard, per rason de maissanta circulacion e parcatge d'un camion ; lo menaire del tram, malgrat d'èstre dos al cap, digun se levarà, e serà melhor far sonar lo tram pendent 15 minutas sense resulta. Lo tram èra notat dinca l'Odysséum, mas serà anonciat lo cambiament de finala de tram a Corum. Lo menaire refusarà de tornar donar l'informacion e aital enganarà al mens 30 de cent des clients que son damorats dins lo tram. Ai encara perdut temps aquí,...

Soi damorat la darrièra jornada sancièra a MillésimeBio, sense minjar perqué ai pas agut de temps. A la 17 oras, las sortida generalizada fabricarà un tap, classic per Montpelhièr donc. Mas aquí soi segur qu'es la fauta de pensada subre la logistica de la sortida del parcatge de MillésimBio que la fauta dèu èstre plaçada. Ai veirificat que la 'Navette' èra absenta al moment que cal, e ai verificat que dos Alemands esperávan ambe paciéncia la 'Navette' qu'aurai jamai vista en foncionament.

Soi tornat a Ginhac en passar per la linha 10 de bus, talament aisida de préner quora se sap ! Aisida de préner ambe lo meteis bilhet que lo tram. Mas degun informa a la gara de Sant Roch !

Lo lendeman dijòus podrai anar a l'ofici de torisme per informar del problèma de taxi ; faràn d'estadisticas … Ai pas poscut anar a la comuna vist qu'es elonhada de la gara ara, e quitament per aver assajat, ai mancat pas poder reprendre mon tren reservat, car lo tram es tombat en pana.

Lo dijòus a Ginhac lo primièr bus èra plen, lo segond anava per tornar a Montpelhièr. Per evitar d'aver a damorar a Ginhac tota la jornada, ai telefonat a l'ofici de torisme del regropament de comuna ; aquí me vòlon donar lo telefòne de la companhiá de bus (en fàcia lo uèlh e que fonciona pas) e los oraris de bus (en fàcia los uèlh), li ai alara dich : «- es pas aiçò qu'esperavi, benlèu l'idèa que un taxi me podriá ajudar, e donc son numèro de telefòne ?» La responsa es estada : «- Monsieur si vous continuez à m'agresser, je raccroche». Aurà pas agut lo temps, l'ai fait ièu primièr.

16:20, lo dijòus, lo TER per tornar a Tolosa èra plen e mai que plen. Tornarai pus a Montpelhièr per una mendra visita de doás jornadas.

Lo marqueting politic de Montpelhièr explica «Enjoy Montpellier» en patois parisenc, o coma es en anglés me soi questionat s'èra pas una promocion de Montpellier als Estats-Units-d'America ? Perqué per Montpelhièr en Occitània, pel moment es dins mon cap DIS-ENJOY MONTPELHIÈR.