arcuèlh

dimecres, de gener 18, 2012

L’immigracion es un problèma per quí ?

Lògo Nous Catalans

Lògo Migracat

Un ciutadan francés de cultura provençala m’a questionat recentament sul tèma aquel, «los Occitans de qué pensan de l’immigracion». Se plaçèm de costat que la question sul tèma es sempre un pauc tendenciosa (se sap gaire de quin costat, vist que serà la responsa que donarà l’orientacion de la question). Me sembla çaquelà que la question es de pausar.

La primièra rason es la manipulacion que la dicha «immigracion» es subjecte dels discorses politics d’esquèrra o de dreita, sense immigracion de qué prepausan aquestes movement per far viure ensemble populaicon d’umans que son Èstre vivents d’aqueste planèta e que pòrtan religions que fabrícan divisions e interpretacions de la vida diferentas… e sovent contradictòrias per far avançar la societat collectiva amassa, o al mens dins un sense progressista per totes o lo maxímum amassa. Son soivent pas las populaicons que son un problèma, nimai las lengas que parlan, mas puslèu las presons que son las religions que pòrta la cultura que fabrícan sense sovent ne veire las consequéncias negativas per els meteisses.

Puèi de quina immigracion se parla, sovent gaire d el’immigracion ongaresa qu’es al poder actualament ! L’immigracion que se cala e qu’es l’alíbi del poder es jamai questionada, l’immigracion qu’es dins las règas de la pensada classica francesa, en Occitània, aquela es sistematicament manipulada, deservelada, adobada a la salça fanchimanda, al nacionalisme d’expansion francés.

Uèi lo problèma es pas l’immigracion, es l’emplec de l’immigracion epr far baissar lo nivèl de revengut d’un salariat, e aiçò la ierarquia del poder de las entrepresa ne sábon jogar, al grand benefici dels proprietaris del capital, contra las populacions localas organizadas e pron sapientas per criticar e repotegar.

Alara quora vesi una vídeo coma aquesta que seguís, ne soi content, e segur qu’i aurà nacionalistas franceses que seràn pas contents de la vídeo aquela :

Zep D'amor

Se cal recordar que Occitània es estada bastida unicament per las aportacions de mantunes nivèls de mudasons umanas.

M’agradariá de veire un jorn en Occitània, una causa similara, e aquò voldrà dire que lo projecte politic occitan es près al seriós enfin per totas las populacions.

Lògo RacóCatalà

L’immigracion es un problèma pel nacionalisme francés, aquel que pensa que los Occitans devon èstre los novèls estrangièrs sobre los territòri qu’an conquestat. Coma aquel Olivier Amiel de Perpinyà, conselhièr municipal de la vila catalana.

-°-

Dimècres passat ai escrich aquel bilhet e uèi dins los quiòsques se podiá vendre la mapa següenta :

migracion en Euròpa

Sobre aquesta mapa se vei clarament que la zòna d’Euròpa qu’a recebut lo mai de migrants es lo país catalan, Irlanda, Madrid, lo Sud de la Padania e la zòna èst d’Andalosia (se parlam sonque d’Union Europèa). Se trapa tanben que la politica d’integracion en Catalonha (Principat) es principalament installada sobre la politica lingüistica catalana, es de dire l’oficialitat del catalan.

_°_

Onium Cultural 50 anys