arcuèlh

divendres, de febrer 17, 2012

J’ai testé le Front de Gauche

La causa es titolada en francés, perqué lo netejament lingüistic francés es clarament assumit per l’esquèrra francesa de uèi.

Joan Guericola es estat resistent chaminaire en Provènça, e tanben cap redactor de Renaissance Vaucluse; tot aquò plan a esquèrra dincal moment que …

«Soi estat a una reünion del Front de Gauche.», Joan Guericola m’a mandat lo tèxte que podrètz aital legir. Es utile per mantunas rasons, tòrna confirmar que la dicha esquèrra francesa es pas brica encarga de la nacion occitana e es puslèu en carga de sa destruccion. Aquò vòl pas dire que la dreita o l’extrèma-dreita es melhora ! E alara legiguèri la letra següenta, coma un element de mai dins las campanhas electoralas que non podèm aver perqué es fRANÇA que jòga a las eleccions dichas democraticas en Occitània :

Image (12) 1 Image (13)

Enrabiat, el me conta qu’es impossible de mandar uèi una letra (e una letra qu’arribarà al destinatari), dins son vilatge de naissença, perqué la pòsta refusa la distribucion de l’adreiça notada en occitan, e perqué l’elegida d’esquèrra, l’elegida màger, refusa de botar en plaça una politica de visibilitat de la lenga occitana en Provènça. L’adreça es a la carrièra màger del vilatge !

Aprèp aver agut lo dreit de legir lo document, la responsa de la sala es estat : « mais vous êtes français…», es la meuna version de «francés per fòrça», es un pauc coma se lo mètge li aviá donat de scianure. Mas sètz francés, coma s’èra una gloriòla d’o èstre ; lo nacionalisme francés es pietadós sobretot quora es dins la bnoca de ciutadans que se díson d’esquèrra e que fan de nacionalisme francés sense saber.

M’agradariá de listar totes los ciutadans del planèta nòstre e que se díson Occitans o Occitanas e qu’an gausat se far entendre dins una reünion publica politica de la campanha 2012

Lo mai pietadós es lo papièr qu’a juntat a la letra :

Image (14)

Quí a la solucion per «comment se faire entendre ? Ambe una esquèrra que t’indica plan que per t’exprimir te cal parlar la lenga del rei, la lenga d’un edicte de Villers-Cotterêt, un autre regime e del regime de la nacion expansionista parisenca en Occitània, regime qu’es supausat èstre republican ?

Aquesta esquèrra es menada poer majoritariament professors del sistèma de netejament lingüistic francés.

E serà la meteissa esquèrra que t’indicarà qu’aiçò es nacionalisme, de defendre la lenga que parlas e qu’a potat dempuèi 84 annadas ! Qué podèm pensar d’aquesta esquèrra que sap pas se gaitar dins un ‘bon’ miralh que fosquèsse pas universitari ?

Al reveire sul site, per d’autres bilhets que fosquèsse pas lo rebat de la sotmission al poder nacional-expansionista parisenc, mas l’expression d’una dignitat pel país.

civilizacions

L’esquèrra val pas melhor que lo pas de Guéant, d’unes còps qu’i son… realitats politicas d’anuèch en Occitània, malgrat totas las manipulacions d’un gropeton d’esquèrra entre Montpelhièr e Marselha (ensenhament e premsa).