arcuèlh

dimecres, de febrer 29, 2012

National Geographic pensa, tal los Franceses de tot sègle, tòrt !

nacionalitats

Vaquí un document d'una redaccion qu'a pas encara pensat a l'emplec del mot, nacion e sas definicions ; car, vos podètz imaginar qu'en parlar de Marselha/Marsilha/Marsiho ne fauta una, una de nacion dins la longa lista ; aquel tèxte que se vòl dubert fonciona çaquel...à dins lo sistèma de pensada nacional-expansionista francesa, coma se la nacion francesa èra acabada, «pron plan bastida e arcuelhenta», «fenida» donc, e alara se cal mesurar los que venon de l'exterior e sonque ! Car lo foran es a l'exterior, es l'estrangièr de las «frontières naturelles» ; quora un grope de musica occitana «canta la nacion occitana, la nacion trobador [...]», los redactors aqueles dins National Geographic de març 2012, version francesa, non pòdon entendre sense que de mai que lo discors del FN-UMP-NC sul tèma mas en version La Marseillaise, PCF-FdG, o Felco-OCBI !

Avèm dins aquel numèro de National Geographic la meteissa error de presentacion de mapa ; l’aviái jà notat dins un article recent, del mes de genièr de 2012.

mapa tòrta sampiternalament estatala

La pensada jacobina fabrica una pensada per Estat, e las seunas estadisticas pròprias, e sonque ! quitament per las migracions … Donc podètz fintar encara un còp la meuna critica de Midi Libre, sul tèma.

Se cal recordar çaquelà que l’Union Europèa a sortit estadisticas per region… mas la pensada de la recèrca francesa, esquerrista, se refusa d’o veire ; e las dreitas extrèmas francesas n’aprofièichan ; sobretot se la redaccion es donada a jornalista de La Marseillaise ! Son los meteisses que nos vòlon far creire que Jean-Luc Mélenchon es lo bon camin per Occitània, «alara sèm salvats», coma quora lo messi dich de l’escainom de Jèsus Crist es arribat sus planèta, o quasiment !! I sembla aver un abans JC coma un abans JLM…

Dins las 145 nacionalitats (antropologicas vist pels Franceses colonialistas), i a sempre una fauta, aquel del país nòstre, fautèm dins la lora pensada ; o podètz nommar coma volètz, Provènça, Occitània de l’Èst  de Ròse o Marsilha-Ais… E podètz tanben pensar que los territòris aqueles existavan abans l’arribada dels sants esperits republicans parisencs ; L’error es la meteissa : es una error sampiterna e francesa, d’aquela pensada francesa colonialista, d‘aquela pensada jacobina pòst revolucion de la terror de 1792, tal que Cornelius Castoriadis l’aviá poscut descriure dins las conferéncias de l’EHESS. Es la meteissa pensada que pendent la guèrra d’Argèria coma a poscut zo remarcar un istorian anglosaxon dins un libre recentament publicat ; es la meteissa pensada que faguèt que lo PCF refusèt de reconéisser lo PC argerian.

guèrra d'argèria

Coma se l’istòria de las maissandissa franchimanda èra pas pron longa per n’aver un recòrd pron bèl.

Quora soi estat dins un òtel de Marselha, me recòrdi aver explicat a un migrat de la guèrra d’Argèria, que Niça es mens francesa que Argèria, 1859, Argèria èra francesa, coloniala, mas de l’Estat colonial e republican francés ! Alara que Niça zo serà encausa d’un referèndum tòrt en 1860, sonque !

L’Istòria aquela, Istòria d’Occitània en Provènça dicha francesa (dempuèi René Ier), es evidentament coneguda de digun, dedins los caps e esperits de la populacion dels migrants per fòrça educativas de las maissantissas francesas e republicanas en Mar Nòstra, encara mens de los que se vòlon los crozats de la puretat francesa en Provènça, de color politica blava, e que pensa que lo colonialisme pòrta la santetat de la pensada francesa al bon endreit per los embucar coma cal.

E dins aquel article NG es evident que la mesura es clara : i a la França republicana que pensa coma cal, e lo FN que pensa tòrt ; i podrètz pas jamai trapar que son sul meteis batèu nacional-expansionista francés per nos enganar, immigrats o indigènes… de Provènça, Auvernhe, Niça, Dalfinat, Lemosin, Gasconha o quitament Lengadòc.

-°-

nuèit fantastica a Tolosa en campanha electorala 2012-