arcuèlh

dilluns, de febrer 20, 2012

Tecnocracia mediatica e agents de campanha de François Hollande

Sèm en 2012, e podèm legir aquò dins un setmanari francés :

Image (17)

Passèm sobre la PROtitud de l’afar, lo títol me sembla un pauc engatjat…

Avèm un sistèma politic que sap jogar del mediatic, perqué mantunes electors se básan sobre lo superficial per votar !

Alara se lo mediatic emplena las aula coma cal per far nombre, alara que lo tecnocratic de campanha ajuda a l’installacion, a la performança mediatica, que podèm pensar del contengut ?

Quinas son las causas que fan que podèm aver fisença als paperòts, polidament escriches, e que son estats distribuats pertot a l’Estat centralistas francés dins totes los mercat dimenge ?

Quora tot es faus dins una campanha electorala ? De qué podèm aver coma inquietud per la pòst-campanha ?

Ièu me pensi encara a Robèrt Lafont explicar sa visita a François Mitterrand lo 13 de mai de 1981, e qu’es tornat la cara tristassa. Avèm encara memòria, non ?

E tornèm explicar : François Hollande es president del Conselh Generau de Corrèza, e i a pas cap politica per l’occitan dins aquela institucion, contrariament al Conselh Regional de Lemosin. Mas en Lemosin, i a tres Conselhs Generals, e tres oblits per la lenga occitana…

Es un messatge als militants socialistas :

S’espèra las politicas de signaletica en Occitània, pels Conselhs Generals, coma en Bretanha… S’espèra pas una lei a París, mas de la practica de terrenh e pas simplament per la simbolica. Quí es en carga de las institucions aquelas ? Senon las direccio ndepartamentalas de las rotas ! Donc los Conselhs Generals. Pels socialistas en Occitàna avèm pas cap politica sobre la senhaletica occitana, cap.

S’espèra una visibilitat dins als aglomeracion d’Occitània, a carcassona s’espèra u ncargat de mission, coma prometut aprèp una manifestacion de las grandas… e non pas una «médaille d’Occitanie» per emplenar una campanha de François Hollande. Aquestas visibilitat es debutada a Montpelhièr, esperèm mai aquí tanben. Esperèm lo tramvia en occitan a Montpelhièr a la dubertura de las novèlas linhas…

Non lo fenomèn dels Conselhs Generals socialistas absent per l’occitan es quasiment generalizat en Occitània. Perqué ? Perqué lo Parti Socialiste français es luènh d’aver comprès çò qu’es una politica lingüistica ! es luènh d’èstre la fabricacion d’una clientèla en donar subvencion, en crear una politica culturala de l’aver cultural. Es question de visibilitat de la lenga occitana e de fabricar instruments per aquestas visibilitat.

Benlèu que cal generalizar la politica per l’occitan e benlèu que François Hollande fariá plan de visitar la Dordonha o lo Peirigòrd, car totes los socialistas an una vision plan diferenta per l’occitan ; alara volèm causas claras e aiçò fauta a François Hollande per sa campanha, los staff se servici zo deuriá saber ; benlèu que lor cal dire mai fòrt per non pas damorar sobre lo superficial, sobre lo mediatic.

La tecnocracia pòst-militanta socialista zo sembla oblidar.