arcuèlh

dijous, de febrer 16, 2012

L’Indép: Cal èstre astrològue per saber ?

modèl francés es de fugir

1 / L’Indépendant o lo dépendent de la lenga del rei-president parisenc.

Una informacion sobre los problèmas lingüistics pareguda dins L’Indépendant ; cal pas èstre astrològue per saber qu’es una manipulacion ; lo paperòt privincialista explica aital que cal pas imposar lo catalan dins las escòlas ; prequé L’Indépendant a pas cap memòria del fait, o bne vòl pas aver, qu’es lo francés qu’es estat imposat per la fòrça del castig dins las escòlas de Perpinyà… Li cal recordar que la vision que L’Indépendant pòrta es alara aquela del nacionalisme francés, lo nacionalisme d’expansion parisenca, es de dire una vision colonialista en tèrra catalana, que la resulta n’es un vòt massiu FN.

Escriure en francés aquela informacion dins un pichon recanton del jornal es puslèu una accion politica de provocacion frontista.

2 / E donc coma L’Indépendant es oblidós de l’istòria lingüistica del país de Perpinyà, li podèm rescalfar las aurelhas : il est interdit de parler breton et de cracher par terre, o la version catalana pintrada dins uns escòla dicha republicana (la fòto l’an segur dins los arquius) e puslèu d’Estat qu’esplicava la règla del castig en aver parlat catalan e non pas la santa lei del poder en plaça, la lenga legitimista. Car sembla que L’Indépendant aguèsse oblidat d’escupir sobre las règlas francesas, l’excepcion francesa es l’ignorança, coma per exemple La Croix Bayard que vos explica que cal «vivre ensemble» en parlar la lenga dels colonialistas, «aquò’s melhor» seguit d’un «en fRANCE on parle français», un castig de mai !…

Mas aquò de l’afar de Flandras, la cal pas daissar passar tanpauc ; cal castigar modèl pedagogic francés qu’a imposat lo monolingüisme dins un Estat que la democracia s’en va mai aviat que l’intelligéncia de las elitas tòrne als caps republicans. Lo modèl francés es aquel del castig d elas populacions, un modèl de fugir, un modèl militarista, per practica e per istòria, per civilizacion francesa.

civilizacions

A L’Indépendant podèm dire : «toutes les civilisations ne se valent pas» e espèri que li agrdarà de veire que sabèm tanben far de passes de Guéant !

Alara a L’Indépendant li podèm conselhar de debutar d’apréner a comptar en lenga catalana o occitana :

ni un ni dos ni tres

Serà una bona debuta, un pòble, un dreit d’autodeterminacion, Woodrow Wilson, 1918 ! Un pòble una libertat de parlar sa lenga e un dreit pròpri, LIBERTAT !