arcuèlh

dijous, de febrer 23, 2012

Vesi pas d’autres camins per l’occitanisme de uèi.

francés

Jà, acabi de recebre una critica sobre la carta postala aquela : «- perqué ? Sès devengut francés ?» es a prepaus del cap de la novèla pagina F-B ... Bè, non, «-je bouffe du Français», mastegar de Francés (etnicament pur, constitucionalament ideal, republican segur, laïc e a gratís pre ideal, arrogant e segur d’el a l’exportacion, «pur gaulois», o simplament de pensada francesa, etc.), mastegar de Francés es per transformar la pasta en quicòm de digestible per la democracia, pel continent europèu, mai normal. Es benlèu una utopia, mas me damora pas granda illusion suls autres camins de l'occitanisme (los qu’ai poscut costejar o legir dins l’Istòria nòstra), alara mastegui, que mastegarai.

frança -

Sobre totes los mòdes, ai pas cap sentiment positiu sul tèma.

Èstre o Aver

Èstre abans d’aver la subvencion …

IMG01519-20111001-1610

Mai de cogordas a dreita qu’a esquèrra, als extrèmas de tot caire ? Non simplament, en cèrca de dignitat per Occitània, un camin de presa en carga.

es tròp simpla tot parier de se determinar gràcias als extremistas nacionalistas franceses, es non vóler se gaitar dins un miralh ; l’extremisme en Occitània es imposar l’esperit francés al país nòstre (volontariament o pas, car de Mèstre Jourdain de l’occitanisme, plega-esquina per fR-nça, n’avèm un fum dedins los rengs occitans, e de còps la cara es puslèu d’extremistas occitans o pas ; quí a pas entendut un Occitan explicar : «-mais on est qu’en même Français!»).

Bè, o cal tornar dire : SOI PAS FRANCÉS, e vòti !

Tolosa debuta de setembre 2011 022

E la bandièra podrà pas èstre amagada; prqué sèm pas fièr de la bandièra, mas qu’es lo ligam qu’avèm per la dignitat e l’unitat (ambe l’estèla plan segur).

Contrariament a çò que pensan los elegits socialistas, ecologistas, UMPistas, NC, MoDem, Radicals, FdG, o los animators de RF o de la RF, installar lo sistèma de Mosèla-Alsàcia dins lo demorat de fR-nça es pas imposar a un sistèma mai bèl çò que ven del pichon ; es installar pauc a pauc, region per region lo sistèma Mosèla-Alsàcia a las autras regions (parli de securitat sociala non deficitària, per exemple), es devolopar un sistèma plural per l'Estat centralista francés, una revolucion. Es non botar los uòus dins la meteissa biaça.
Lo problèma francés es lo meteis per las abséncias de politica lingüistica que, fabricada e modèrna las caldrà installar en region.

Mas per zo far aital, cal èstre pas francés, per debutar un quicòm en tota dignitat e cal saber votar, sovent a recuolon, mas cal votar per un autre modèl. Cal èstr’e seriós e cal saber mostrar un camin que rassegurarà las populacions, que jà amb fR-nça n’an pron ambe la politica de la páur quotidiana, setmanièra, mesadièra, bimesadièra, semestriala, annadièra, quinquenala, septenala, detzenala, etc.

illusions