arcuèlh

dilluns, de març 12, 2012

Per combatre la memòria corta de mantunes occitanistas, apondons.

L’occitan per François Bayrou es pas una medalha que se portarà lèu dins un tirador, es la seuna identitat de letrat europèu, es la tradicion de la pichona patria en Gasconha-Bearn. Es luènh d’èstre la caricatira que la pensada d’esquèrra o dels bonapartistas de totas las pèls li pòdon bailar.

illustracion

Lo vòt Bayrou en 2012, vòt que farai amerita mantunas frasas de mai, per reviscolar la memòria corta de l’occitanisme.

Apondons Vòt Bayrou 2012

Per clavar, vos vòli conselhar de tornar legir las frasas dichas a Tolosa dissabte passat ; èran a Tolosa, e pas endacòm mai. E plan segur podrètz legir lo bilhet escrich en seguida sobre aquel blòg.

Pel moment, çò que sabi, François Bayrou a pas mestièr de defendre l’occitan per poder perseguir una campanha electorala en 2012, es evidentament pas inocent d’emplegar l’occitan dins un discors, mas dins la situacion actuala, es puslèu coratjós, es novèl e donc lo primièr còp dins una campanha electorala de dimension estatala, lo primièr còp aprèp 1945, primièr còp que las cadenas de l’Estat francés an retransmès un discors en occitan a granda dimension (mai de 5 milions de tele-espectadors), sense cap equivalent dins l’istòria de l’occitanisme modèrne : podèm benlèu comparar ambe las intervencions de Gensemin o Mistral fàcia milierat de ciutadans al XIXen sègle, podèm pas donar d’intervencion d’aquesta dimension al XXen sègle, e pel XXIen serà clarament la primièra d’aquesta dimension.

Per un internauta de Niça, lo discors aquel li es important ; per Bayrou èra adreiça sonque al Sud-Ouest… Vesètz que François Bayrou aurà d’èstre informat per las regions Lemosin, Auvernhe, Dalfinat e provènça que son estats concernits pel devís aquel.

François Bayrou es estat informat quora èra secretari d’Estat a l’ensenhament professional que lo Bearnés, se podiá entendre melhor, e tanben en Agenés ; l’intervencion a faguèri ièu, sus demanda de David Grosclaude ambe lo mícro de Ràdio 4 Cantons en man, e fàcia al prefecte d’Agen e Jean François-Poncet, a l’epòca president del Conselh General ; se debanèt a la Passa d’Agen. Vos pòdi assegurar que la coneisséncia sobre lo biais de presentar l’occitan a evoluat dins lo cap de François Bayrou ; e tanben l’escambi de tres mots en occitan dins un licèu professional inaugurat aurà cambiar un pauc la vision que la populacion dels inauguradorsd an sobre l’occitan ; tres minutas importanta per l’occitan, perqué ai gausat intervenir en occitan e saludar François Bayrou en occitan sense traduccion en francés !

L’occitan es la lenga del cambiament politic maximal per fR-nça, nos vòlon incalure dins lo lor sistèma, alara lo cal modificar al maxímum que podèm ; François Bayrou es la melhora clau actuala.

Lo tèxte de Bayrou

Escrivi aquel bilhet non pas en demandar d’èstre sòci del MoDem, ai benlèu fait l’error d’o èstre un còp… Es una question d’estratègia de vòt per 2012.

A Niça, un Internauta a pensat lo discors coma important, per zo notar sobre L’Agach de Niça.

E a Barcelona tanben la causa s’es vista :

vicent partal editorial Bayrou

La frasa aurà despertat un bon tròç de militants e activistas de las lengas dichas regionalas, per despertar la campanha electorala sul tèma ; Baiona ambe la hèsta politica basca, lo discors de Bayrou… s’espèra la seguida !

Confirmacions : ‎1 / per los que vòlon votar Nicolas Sarkozy, cal aver lo discors de Marselha qu'es conservador (e l’aligança CDC e UMP en Catalonha del nòrd es aital un contrasens, un acte electoralista, que pòt aver una utilitat – es d’una utilitat coma d’aver d’amics de la lenga Le Fur en Bretanha, o Marc en Roergue) - 2 / per los que son de l'esquèrra (socialista o ajut als socialistas) cal notar que lo PS a AIACCIU sap pas que François Hollande vòl tanben ratificar la carta Europèa ... lo subjecte interessa pas los socialistas, quitament en Corsega ; de mai, los amics de François Hollande son mal plaçats per far passar lo messatge, vist qu’es lo meteis modèl de camin que l’UMP a fabricat per nos enganar (puèi ai pas fisença en Moscovisci, nimai en Kader Arif, brica, dos pòrta-paraulas designats en primièr pel candidat F.H.) - 3/ votar EELV es donar lo vòt a la passion (perqué pas, es utile mas pas aquel moment de las eleccions bonapartistas francesas), e puèi alara al PSf... ambe tota la pensada del remembre de 1981, que son a tornar. – 4/ per èstre clar, sense François Bayrou aniriá pas votar.

País Nòstre a tanben publicat la vídeo de la partida finala del devís del Bearnés, coma lo Nouvel Obs. E alara la fotografia de l’afar dins los mèdias es tanben lo rebat que lo camin se debuta per la dignitat dels pòbles en fR-nça.

Èra un apondon per aver redactar tanben lo document següent : pica aquí, Perqué votarai Bayrou.