arcuèlh

dimecres, de gener 23, 2013

Mèdias (fr) e Declaracion parlamentària de sobeiranetat…

Aquí la version occitana de la declaracion de sobeiranetat, gràcia sus Vilaweb+.

La sobeirana es una cançon pels Occitans, e per las Occitanas … se cantèt a Tolosa per una ceremonia oficiala en 2013, en l’abséncia de cònsol socialista, commemoracion dels dreits comunals dels capitols tolzans.

Es un dreit de sobeiran (sobiran en català) que foguèt declarat a Barcelona, pel Parlament recentament elegit, e en l’abséncia del PP, e l’oposicion d’una granda partida del PSOE. La premsa francesa serà segurament calma sul subjecte, coma sembla, e malgrat d’èstre a la pòrta de l’Estat imperial e republican francés.

Alara coma sempre cal far progrèsses en lenga anglesa.

Declaracion Parlamentària catalana de sobeiranetatPortada Cadena 3 de Nòva ZelàndiaArticle The Guardian 23011

E caquelà a Nova-York l’informacion es estada represa sul pic, per CNN primièr (directe de Madrid), puèi pels autres mèdias anglofònes (vilaweb farà lo torn), e lo francofònes Le Devoir ; se podrà pas dire qu’es un sentiment majoritari, quitament ambe l’ABC de Madrid (orientacion PP de la redaccion e alara a tractat la votacion de pièger qu’un atemptat d’ETA ! vesètz la mesura madrilenca del PP), serà una resulta de 82 de cent per l’independéncia ; coma l’informacion catalana es segurament jutjada sulfurosa, del costat de París, del costat jacobin parisenc, caldrà esperar l’arribada del chef per èstre segur de non pas èstre castigat per l’aver difusat, puèi sèm segur que l’AFP aguèsse fait un comunicat que fosquèsse pas engatjat del costat PP-PSOE ? La redaccion francesa (principalament parisenca) fonciona coma lo sistèma bonapartista de l’armada ; segur es una vièlh istòria, per èstre jornalista a la television publica, caliá aver passat mantunes jorns al servici comunicacion de l’armada per aver un pòst de primièra ; es d’aquesta tradicion militarista que podèm pensar que las redaccions dels mèdias radiofonics o televisuals pòdon ‘gaudir’ de la libertat de limitar las informacions, oblidar certanas informacions, per manipular coma cal l’informacion, especialament aquelas que fan problèmas per l’ideologia jacobina francesa ; e sul subjecte fan melhor que lo regime maoïsta o los estalinians. O alara espèran que la BBC ne parla !

Es alara lo ròtle d’Internet de combatre aquestes frens ideologics ancians ; l’informacion contra-rotlada sul modèl militarista o estalinian es pus de sason, pels ben-estars dels pòbles vigilents.

Cal tornar dire que la jornada parlamentària aquesta èra difusida per Internet sancierament ; èra pas amagada, e donc… sus la planèta totes los mèdias la podián escotar e gaitar.

D’aquesta façon cal felicitar L’Indépendant per aver fait son trabalh e castigar los autres en lenga frnchimanda de l’Estat francés per aver vist res passar … E soi segur qu’aiçò se podiá preveire vist l’article de L’Indépendant de Perpinyà.

Declaracion Parlamentària catalana de sobeiranetat 2

-°-

Del costat de Madrit, lo correspondent de Libération en Espanha, El Mundo intoxica :

Portada de El Mundo

E l’occitan Xavi Paba d’ajustar en lenga catalana, el, l’occitan  :

Llegir la premsa espanyola denota la total ignorància jurídica que tenen sobre els fets o bé que enganyen a tothom a mala llet

La traduccion es «legir la premsa espanhòla denòta la sancièra ignorància juridica qu’an sobre los faits o benlèu qu’engánhan cadun e totes/as  ambe maissanta beguda». Soi per la segonda version, e la primièra mesclada.

Cal recordar sobretot qu’aquel jornal madrilenc es lo representant del jornal parisenc, esquerrista e bobò Libération.

-°-

EuroNews es l’excepcion de Lyon…. Lyon !

Article EuroNews Catalogne Catalunya

Pel moment sus RF, France 3, France 2, TF1, iTele, BFMtv, RMC, Europe1, RTL, i a RES !