arcuèlh

dilluns, de gener 28, 2013

Ne cal parlar … lo vòt parisenc arriba.

Ne cal parlar del maridatge …. Parlèm alara de l’Estat de dreit francés. Perqué l’Estat de dreit es la causa que lo PP de Barcelona explica per non acceptar un referèndum per l’independéncia, en companhiá de la «constitución» de Madrid, un autre «sant libre». Ne cal parlar perqué lo dreit aplicat al societat es per frenar l’organizacion dels pòbles, coma los sistèmas politics dels Estats que s’impausan als pòbles sotmetuts e qe se vòlon plan melhor quora son sotmetuts, levat per Catalonha que se desperta dempuèi trenta annadas.

Alara ne cal parlar.

Maridatge SudOuest 280212Maridatge L'HumanitéMaridatge LeDevoir

Per aver la premsa tot del maitin, abans l’escritura del bilhet.

Justament e perqué èran a manifestar, a Tolosa dins la setmana passada e a París ièr. Mas los autres faguèron parier mantunas setmanas abans. Cal remarcar pel darrièr punt qu’es la Glèisa catolica en Espanha qu’èra al cap de debat al moment dels poders socialistas a Madrid. Es gaire la sola gausa que lo PP aurà pas destrusit aprèp son arribada.

Justament  tanben perqué dimenge vrespe ai agut una conversacion ambe un militant de maridatge a l’anciana, sola ambe la banalizacion e benediccion de la glèisa catolica.

Justament tanben perqué ai agut de costejar quasiment totas las fòrmas de familha, juridica o pas juridica. Car se tracha plan d’un problèma juridic, lo juridic pausa simplament un problèma quora se vòl far la gestion de causa privada.

L’argument dels pro-maridatge catolic es que la societat serà capvirada e las descendéncia oblidada ; la realitat es que los dròlles e las dròllas de coblas divorciats an autanplan de las dificultats psicologicas per sobreviure a la separacion, puèi de còps cap dificultat.

L’argument dels pro-maridatge per totes es que la societat serà aital en simbiòsi ambe lo dreit d’Estat… Lo dreit d’Estat es una ajuda per interdire referèndum (en Catalonha coma en fRANÇA), mas tanben es una aisina de trabalh d’una comunautat juridica pron importanta, e al moment que nos cal far una justícia mai eficaça, es benlèu pas lo moment de dintrar dins la problematica d’autres coblas, gais o lesbians.

Maridatge

Per mon interlocutor del dimenge, li agradava d’aver manifestar a París e de portar la bandièra occitana, en nombre, al pè de la Tour Eiffel ; e el parlava sempre per la causida dels òmes, e quora li ai fait remarcar aiçò, a portar un còp de cap per explicar qu’es pas aiçò lo problèma… Lo maridatge de Glèisa catolica es la masculinitat, o vesèm plan ambe l’orgnaizacion ecclesiala aquesta. Per aquesta organizacion catolica, per dubrir la Bíblia e aver lo dreit de sermonar, cal èstre un mascle, per copar e beure lo vin del dimenge e de la messa tanben.

Son los meteisses qu’an repotegar contra lo PACS, e que pauc de temps aprèp vesèm que lo PACS es estat emplegat per cobla catolicament normal… la normalitud de l’Estat de dreit donc.

maridatge gai

E çaquelà lo curat es pas maridat, ni ambe cap familha, levat mantunes exemples extra-ordinaris e que sovent an dreit a una ex-comunicacion pel sistèma ecclecial. Los protestants son alara mai clars.

Mas tanben podèm legir en francés, la vision que n’a Michel Serres, l’Agenés, d’Agen al pè del País de Serras.

Michel Serres

Mas ont es la solucion, entre una societat conservatriça, tipe o modèl catolic (que data de 450 annadas aprèp J.C.), o una societat que fabrica revengut per una comunautat juridica qu’a d’autres gats de tocar, e per melhora l’ensemble. Que cal far ?

Pensam….

Sovent es per l’absurde que podèm trobar solucions.

Vist lo nombre de divòrcis, benlèu que cal interdire lo maridatge a mantunas populacions ; mas coma las determinar ? Eugenisme ? La recèrca es pas estada pron luènh per ne saber mai ; sèm dins una endrona.

Vist lo nombre de cobla gai e lesbian, benlèu que cal un dreit per els, es la vision del grope pro-egalitat ; mas quora párlan d’egalitat, es aquela de la republica, es aquesta egalitat selectiva qu’oblida sus un subjecte de societat coma l’emplec lingüistic d’aver un avejaire autanplan positiu.

Egalitat

Alara coma vesi tanben que mantunes cobla an una vision del dreit d’Estat e que o vòlon pas suportar, benlèu que la solucion seriá : OBLIDAR LO DREIT DE MARIDATGE, CAP DREIT PER TOTES/AS.

L’avantatge d’aiçò seriá que lo dreit d’Estat seriá aital aleugerit d’un element, e li pòt que beneficiar, e benlèu aital que los elegits e las elegidas podrà tocar problèmas politics mai grèus.

Seriá plan d’annular totes las leis de maridatge, una vertadièra liberacion ?

E dementre qu’escrivi aquestas linhas, France Culture prepausa un programa sul tèma aquel : Le mariage est-il un lien qui libère ? Lo maridatge es-ti un ligam que libèra ? Lo dreit d’Estat empresona lo PP dins la pensada politica, mas pas la nacion catalana dins l’Estat reial espanhòl. Lo programa se podrà telecargar.

La solucion seriá alara de fabricar una mena de compostaire, un foncionament a la carta del maridatge, al fur e mesura que lo cobla compòsta, lo maridatge s’installa. Es donc una causa privada. Es la vision de Freedman qu’aviái en cap, per un còp.

-°-

Dinguitud francesa o espanhòla (perqué avèm vist las meteissas figuras a Madrid aquò farà cinc annadas, sempre orquestradas dempuèi l’integrisme catolic, lo meteis a París e Madrid ):

Dinguitud

-°-

Conferéncias ASSOSCIENCES