arcuèlh

dimarts, de gener 29, 2013

Mìlhüsa ensenharà Tolosa

Es plan segur una granda question ; sembla que l’eficacetat germanica fosquèsse encara questionada en Occitània ; vesèm qu’es mai aisit de dubrir dins l’Éducation Nationale de classa per immersion lingüistica alemanda a Colomiers (sense demandar l’avejaire al politic local) dins una escòla que se sona Jules Ferry e ambe uina signaletica germanica unicament al entorn, que de classas per eqüitat lingüistica a Tolosa (la demanda d’avejaire al politic local sembla far tardar las causas, atnt de bon per l’E.N. ça sembla) … sense signaletica francesa a l’exterior, nimai pedagogia extèrna engimbrada per la comuna. Encara un còp la comunicacion institucionala de la comuna de Tolosa (e de totas las comunas de Grand Tolosa) oblida l’occitan pels vòts de cap-d’an 2013.

Mìlhüsa es lo nom de la vila en lenga germanica, alsaciana, tot es explicat en lenga imperiala sus PlaquesBilingues.fr ; Nos devèm questionar, de qué esperèm a Tolosa … Cèrta es una mai granda vila, certa la populacion a perdut una partida de son poder electoral ambe lo Grand Tolosa, certa èra lo bordèl signaletic abans l’arribada de l’esquèrra al poder (4 annadas farà), certa sèm en castig budgetari (levat per l’aument de las taxas comunalas) ; mas de qué esperèm tanben a Balmars, Blanhac, Colomièrs, Sant Orenç, Murèth, Labèja, Ramonvila, Cunhaus, Tornafuèlha, Sant Jòri, etc. Enfin de qué esperèm pel Grand Tolosa, institucion nòva qu’a mestièr, çaquelà, d’indicar novèlas signaleticas, e donc la preséncia de l’occitan i seriá de còst nul.

Qu’esperèm dins lo TER, Tisseo, TGV ? Dins lo TRAMvia, dins lo mètro (las placas e la signaletica de las parets) ? De qué esperèm de moment qu’i a remodelacions de las estacions ?

De qué esperèm per demandar a TLT de programa en lenga occitana ? Es la comuna de Tolosa que paga la majoritat dels programas actuals.

Mìlhüsa i cresèm

Qu’es plan de signar paperòt per indicar qu’o vòlon los elegits, seriá melhor d’o far … per exemple, dubrir de classa en lenga occitana, ont son ? Per passar de 0.6 a 10 % – 10 % es la chifra que JF Laffont aviá indicada per salvar l’emplec normal de l’occitan dins la societat tolzana. Ne sèm encara luènh !

Ont es la realitat ? Ont es la volontat politica ? I cresèm encara … mas las eleccions se fan mai prèp.

I cresèm per Mìlhüsa, i cresèm per las ciutats d’Occitània. Vesèm pas cap d’excepcion que se pòdon acceptar, totas las ciutats d’Occitània deurián aver installar lo bilingüismle al mens l’an passat coma Mìlhüsa o faguèt. S’espèra encara una eficacetat politica en Occitània, esperèm e i cal creire (sense manifeste occitanista o ambe).

I cal creire Grand Tolosa