arcuèlh

dimecres, de desembre 19, 2012

La nòta de l’eficacetat regionalista

Mantunes jacobins son sempre aquí per nos explicar que nos van salvar ambe l’Estat ; de qu’es un Estat endeutat ? Es un estat que las elitas jacobinas an justament pas sabut ne far la bona gestion, e la nòtaz de l’Estat francés sul mercat mondial es puslèu complicada, e sobretot subjecte a negativitat de las grandas e dons un finançament sul mercat dinerièr complicat. En d’autres mots, las elitas politicas e tecnocraticas de l’Estat francés son pas bons gestionaris, e aiçò pauc impòrta la color politica del jacobinisme.

A l’opausicion, avèm las regions, per exemple :

Comunicat Martin Malvy sobre la nòta AA  de Fitch Ratings

Podèm clarament dire qu’un problèma es ara, l’Esta centralista francés que non vòl de regions mai fòrtas e sobretot mai eficaças economicament ambe l’argent de la collectivitat.

De qu’es lo regionalisme es la gestion politica de las regions administrativas francesas ; la lista per Occitània es Peitieu-Charenta, Lemosin, Auvernhe, Ròse-Alps (per Droma-Ardècha), PACA (per la Gavotina, Niça e Provènça), Lengadòc, Miègjorn-Pirinèus, e Aquitània.

L’endeutament de las regions occitanas es pas degut sonque al personal actual, es tanben degut a una manièra de gerir las collectivitats en Occitània, es pas simplament logat al fait socialista. Lo modèl occitan es plan donc melhor que lo modèl francés.