arcuèlh

dijous, de desembre 20, 2012

Un reportatge que la television parisenca non sap far, la BBC o faguèt

Tot i es explicat de cap a cim, sense cap oblidança ; e per clavar es clar que los govèrn PSOE-PP i son accusats. Donc l’ambaissada d'Espanha faguèt una protestacion, çò qe pròva al mens sa qualitat coma una medalha dins un concors ; la protestacion es la medalha per la qualitat del programa.

BBC

Lo programa es a posite per Vilaweb.cat, es en lenga anglesa, e se pòt entendre grandament.

Çò fauta al reportatge es lo biais que los Bascos e los Catalans son mens tocat pel business de l’urbanisme e de las bancas ; es de dire una economia diferenta d’aquela faita per Madrid per ajudar una economia basada sul torisme e l’ubanisme, de faiçon monopolistica.

Lo problèma espanhòl actual es la consequéncia de la famos MOVIDA (de Madrid) que los liberals franceses an assajat de nos vendre un còp èra. Aquel problèma del liberalisme sense produccion ontologica que fosquèsse fòra torisme e urbanisme, sense contraròtle de las leis e per un sistèma que favorizava las màgfias coma en País Valencià (aquí se vei lo mai), mai tanben múcia, Andalosia, etc. Aquestas politicas son pas tocada çaquelà las partidas póuras de las províncias elonhadas del torisme de massa.

Lo reportatge es un long reportatge, debuta a la fin del franquisme e ajuda a melhor entendre lo facilitatisme de las politicas de l’Estat central espanhòl, una pietat que sembla al Franquisme e las teoria economica. E d’aquel jòc liberalista, PSOE (González e Zapatero enclós), o PP (Aznar e Rajoy) i an tocat clarament, sense cap excepcion ; s’acaba per la crisi de subprime sobre l’urbanisme.

Lo reportatge es de granda, granda qualitat. Es benlèu aquò qu’es impossible per la television parisenca. es segurament per aiçò qu’es impossible d’aver per la television francesa, aquela que suportam uèi e que las redevança paga per aver màfias audiovisualas que fan lo lor business a 85% per París, els tanben. Es impossible per la television parisenca, perqué ? Perqué es ideologicament dins lo pantais del centralisme madrilenc, coma dins lo pantais del centralisme francés (sempre vist coma la solucion, CGT compresa malgrat protestar uèi per un jornalista de Guarat e la refondacion de las antena de RF en departaments occitans ; es la meteissa CGT qu’amaguèt los problèmas espanhòls, la simplise de la presentacion unitària, a prepaus dels Republicanos Españoles).

Lo reportatge explica, qu’a desfaut de poder desvaluar la moneda, es alara los pòbles d’Espanha que son forçats de migrar, encara ! A desfaut de desvaluar la moneda, lo sofriment s’acaba en migracion, mas «more suffering are ahaid», mai de sofriments son pel futur. E lo meteis sistèma centralista e pòstfranquista (en directe de las ambaissadas españoles) empachèt los Catalans de votar lo 25 de novembre per las eleccions qu’an portat los independentistas al poder.

Del meteis biais que los republicans franceses an clavat los uèlhs e bastits camps de concentracion republicans en 1939, uèi los uèlh dels mèdias franceses son clavats ; mas per chança avèm Internet per veire un filme sancièr a la BBC !

Las protestacions contra la BBC, mandat per l’ambaissada d’España de Londres, es una indignitat similara al Franquisme d’un còp èra.

Alara podèm clarament dire, que coma totas las provincias espanhòlas, e Catalonha e Euskadi, amerita melhor que la gestion centralista de l’economia. Lo reportatge explica tot aiçò :

Occitània amerita lo melhor

Perqué cal pas pensar que non podèm escapar a las errors meteissas qu’aquelas de Madrid per Espanha, sèm dins la meteissa situacion e París es encara dins l’avuglament. Es per aiçò que Euskal Herria e Catalonha son dins las situacion de demandar independéncia, per la fauta d’Espanha. Que farèm en Occitània quorta París serà castigat tanben pel mercat europèu que marcarà las incompeténcias economics del sistèma centralisme.

Libertat per Catalonhaconsequéncia grèva per la sentat dels pòbleschifra de l'espòli fiscal espanhòl