arcuèlh

dilluns, de desembre 17, 2012

Lentament es sinonim de politica per l’occitan ?

Al moment de l’inauguracion de la SISQA, En Alain Rousset èra pas content perqué pensava que la signaletica ‘Sud-Ouest France’, etiqueta pels produsits en regions administrativas francesas d’Aquitània e Miègdia-Pirinèus, anava pas pron aviat per s’installar a Tolosa. cal remarcar tanben que l’etiqueta es prevista sonque en lenga francesa, encara sonque en lenga unica.

Nos podèm questionar, perqué sonque En Alain Rousset ? Perqué lo politic es lentàs dins lo sistèma regionalista francés sonat decentralizacion, perqué tantas lentors alara que totes/as semblan èstre d’accòrd ? (es pas sonque una question de moneda !).

Aqueste maitin, lo conselhièr regional dedicat a la lenga occitana e basca d’EELV-POC explica qu’es content de veire la lentor s’aficar, ENFIN ; e el zo far en doás lengas (perqué sonque el aital per aplicar lo bilingüisme o trilingüisme ?) :

Lentament

Ai jà fait remarcar que la portada de l’entrada del Conselh Regional de Miègdia-Pirinèus fautava quicòm (Ostal Miègdia-Pirinèus – es pas revolucionari nimai separatisme); serà utile d’o tornar dire … e mesurar a partir d’ara, quantes tempses caldrà per arribar que l’occitan fosquèsse una aisina de l’administracion (quitament dels cargat de mission per l’occitan), e non pas sonque l’aisina de l’elegit dedicat. E de quina manièra l’administracion se demerdarà per nos far entendre que còst d’o far, alara que podriá o far naturalament se los neurònes de l’administracion aviá non pas un cargat elegit de l’afar, mas un biais de pensar ambe l’occitan.

IMG00319-20121203-1403

Per exemple al SISQA, i a agut una novèla signaletica, perqué digun la pensèt en occitan e francés directament ! Sen,se esperar un òrdre politic de Guilhem Latrubesse, en l’abséncia del desconegut cargat de mission per l’occitan sul terrenh.

IMG00407-20121214-0927

Esperèm un jorn que l’occitan fosquèsse pas remarcat per la lentor de la pensada de l’administracion regionalista de al decentralizacion. E puèi esperèm tanben que totes los licèus (CRs concernits), e Collègis (CGs concernits), fosquèssen un jorn tanben dins la lenga talament demandada, sobre totas las signleticas installadas al moment dels renovelaments ; e los TER tanben ambe las estacions (coma en Lengadòc-Rosselhon o sábon far al moment dels renovelaments de las signaleticas d’estacion).

-°-

Sèm Fòrça afichaImage (49)Image (53)

-°-

Jà recebut e ambe totas las lengas que cal !

Baqueira Beret

o podètz tanben aver las meunas :

Fèstas de Cap-d'an 2013 comentat

E Convergència Democràtica Aranesa, tanben dins la lenga :

convergència democràtica aranesa Nadau