arcuèlh

dilluns, de desembre 24, 2012

L’ecclesia catolic es poirrit, la pròba :

Lo francés s'es imposat per immersion lingüistica en Occitània, per las lei de l’escòla obligatòria e a gratís dita de Jules Ferry, que mesclava la francizacion e l’alfabetizacion, aiçò pendent un sègle e contunha ambe la preséncia mediatica unica de la lenga francesa a partir de 1960 ; e la glèisa catolica a res dit contra ! Malgrat que lo regime republican li èra oposat e ela del costat del conservatisme coma sempre.

La glèisa catolica èra participanta a l’immersion lingüsitica al Quebèc (lei 101), de moment que li podiá èstre una ajuda contra lo protestantisme e la lenga anglesa considerada coma lenga del protestantisme, l’anglicanisme.

Glèisa catolica

Anuèch, la glèisa de Roma, representada en Espanha, ataca l’immersion lingüistica pel catalan (coma del temps del Franquisme) e refusa l’immersion lingüistica per l’occitan (cap escòla catolica en occitan per Occitània, benlèu solament una en Bearn !) ; perqué aquel paralellisme ? Perqué son sistèma centralista, un sol cap per dirigir un Estat, e aquò agrada a las sectas foscas, als partits politics, als sindicats, a las organizacions que vívon de l’Estat centralista.

Non podèm imaginar que la glèisa catolica fosquèsse un jorn favorable al desvolopament de l’occitan, plan al contrari ; las recentas condamnacions, novembre 2012 en justícia, fan la pròba que l’Institut Catolic (que fòrma la glèisa en Occitània) es puslèu un drac contra la lenga occitana. E malgrat tot, pòt èstre un element de poder de sorga fosca per frenar lo devolopament de l’emplec de l’occitan.

senténcia Institut Catolic

Per tot internauta questionat per l’assersion sul tèma de la justícia francesa en Occitània, ai a posite totes los elements del jutjament contra los arquius occitans del país tolzan, documents essencials e istorics per Tolosa qu’an agut problèmas ambe la glèisa catolica del XXIen sègle, precisament l’Institut Catolic. Es aquel Institut Catolic, jesuitas tolzans, qu’an en carga la formacion tolzana catolica, qu’an tanben en carga de convéncer los ciutadans tolzans que los musulmans son totes integistas (1 / l’ai suportar un jorn per un campanha electorala, 2 / coma se els o èran pas !) ; se cal recordar Pierre Bayle per aver una formacion superiora universitària, qu’aguèt de cambiar de religion per poder un an seguir los corses, puèi es estat escomuniat per aver tornar protestant !

Es aquel tipe de glèisa qu’es en Occitània e Espanha, non podèm oblidar. Mantunes catalans son estats encoratjat pendent lo franquisme per servar lo catalan, mas perqué la glèisa n’aviá interès, la lenga es mens clar !

Non podèm confirmar qu’èra tant poirrit que del temps dels ‘bons cristians’ mas avèm sorgas multiplas que fan pensar que la glèisa catolica es un problèma e non pas solament per la question d’egalitat juridica que los gais e las lesbianas vòlon per aver un dreit al maridatge. Non, la glèisa catolica es dangierosa perqué es en dangièr de non aver pus lo sosten del pòble e donc coma vièlha estructura que vòl damorar en plaça, resistísson a la davalada finala.

Lo leon es dangierós quora es realament nafrat. En Occitània, l’avèm tocat dempuèi l’annada 1200, ma res de grèu vist que podiá chaplar en tot Estat-de-dreit … e alara li còsta de respectar lo pòble occitan, perqué avèm resistat al vaticanisme per sempre.

lògo EGALITATPS e l'egalitat

-°-

En mai, podèm apondre que l’usança excessiva de l’ecclesia, del passatge dins las aurelha umana dels parladisses ecclesials, fabrica estupiditats, per exemple aquela revelada per l’umor breton ajudat per la madre catolicum nacionalista francesa, dòna Christine Boutin.

Umor breton

Lo naut nivèl de la pensada pròba tanben que l’estupiditat es tanben praticada per paritat.