arcuèlh

diumenge, de desembre 11, 2011

Los privilègis franceses son republicans e de l’UMP, “populars”

Per astre avèm la premsa alemanda per ne fa una presentacion coërenta per la moneda publica de l’Estat lo mai monarquic d’Euròpa ; pareis qu’es una republica !

Vida de sarkozy

Justament a prepaus dels Alemands, que fan la riquessa tolzana, per aver causit Tolosa per bastir AIRBUS, contra la prepausicion francesa, parisenca, d’installar AIRBUS en region parisenca (regionalisme centralista), ai parlat ambe un torista alemand en visita a Tolosa.

Justament coma torista bota los pès dins l’ofici de torisme, l’ai assajat, en parlar occitan : «- ici on parle français», ambe un morre qu’explicava mai l’engatjament politic de la filhòta que jamai. L’informacion obtenguda es fisable, coma los emprunts toxics nòrd-americans o espanhòls dins l’immobilièr.

E bè o volètz creire o pas, aquel torista alemand es estat recebut quasiment de la meteissa manièra, tal un boche aprèp la guèrra de 1945 ; una filhòta li a respondut : «non je ne parle pas allemand» [causa que voliá dire que farà pas d’esfòrç per un torista alemand], se tròba qu’un gojat a costat de l’ofici de torisme a petassar la causa en disent dabans lo torista, «es pas aital que cal parlar» [traduccion del francés, cal pas creire que se parla las lengas estrangièras a l’Ofici de Torisme de Tolosa !]]. Nos podèm pausar la question : «es qu’es aital que cal pensar » ?

Lo racisme nacionalista francés puja dins l’Estat francés e l’ofici de torisme qu’es un endreit jamai pron coërent per recebre los toristas que en general párlan pas que la santa puta de lenga del rei-president… per recebre … ESTRANGIÈRS !

Per tornar al fastic faste de l’Elisèu, nos cal recordar que … es lo pòble occitan que zo paga, parier que las emplegadas de l’ofici tolzan de torisme que sábon pas respondre als toristas (en occitan coma en alemand).

-°-

Complement La Dépêche dicha du midi :

Merlin

Jacques Chaban Delmas es pas Jacques Delmas ... e dels ‘Jacques Delmas’ a Tolosa n’i a un fum !
Lo fach de portar un mesme nom pòrta pas a la confusion !
De qu'es aquela faiçon de presentar la causa, es un nacionalisme francés, pel netejament lingüistic ? Contra los accents coma Fillon, Lagerfed, and co ?

Aquel monde de La Dépêche dicha du Midi deurián legir Frantz Fanon, sul tèma de la somission a las decisions e pensadas del sant centre de poder parisenc ; E tanben quicòm al sindròma de Stockholm.

De faiçon mai intelligenta La Dépêche dicha du Midi se podriá questionar : la causida grafica del francés ‘goudouly’ a creat una carrièra ‘Goudouly’ e los meteisses Franceses an creat a Tolosa dins placas en francés, una carrièra ‘Godolin’ … E aquí i a pas agut mestièr d’una placa en occitan per escriure una cronica de m… dins La Dépêche dicha du Midi (avé l’ascent e lé fôt’ d’aurtôgraf’!).

Mèrda in fRANÇA

-°-

Complement reial espanhòl, la familha installada per Franco, per restablir la causida dels dictators franceses napoleonics :

reialme d'espanha

Vesèm qu’es una vièlha escòla per panar la moneda dels impòst dels pòbles, artisanal en Espanha, amnual coma del temps de l’installacion de la familha pel dictator francés Napoleon… la difusion del dessenh umoristic, èra acompanhat per : Si ho prohibeixen al Parlament, al FB ho diem: Espanya ens roba - Acudit del Diari El Punt Avui - Autor: La punxa d'en Jap