arcuèlh

diumenge, de desembre 04, 2011

Urbanisme e lenga occitana, a Bordèu tanben ?

Vincent Feltesse urbanisme

E darrièr l'urbanisme, i a tanben una civilizacion afichada clarament, una pensada originala dins lo grand Bordèu ... abans 1450, mapa presenta al musèu de Blancahòrt, o libre en totas las bonas bibliotècas, signat Christian Bonnemaison, ancian conselhièr pedagogic d'occitan en Gironda ; pensar un urbanisme se fabrica sense una lenga ? Non, es evident, e cal pas confondre lenga e lengatge... Bordèu es occitana ambe una especificitat gascona clara. La visibilitat de la lenga es jà la debuta de la recuperacion : i a un occitan que se pòt entendre al tram ? Sobre los panèus de la ciutat ducala, dins las entradas dels establiments publics de la vila ? Dins lo musèu d'Aquitània ? Coma es emplegada l'enquèsta lingüistica publicada en 2010 pel Conselh Regional ?

Lo grand Tolosa a editat un libre sul meteis tèma, e sembla que l’occitan i a clarament oblidat ; ai pas crompat lo document, mas sembla èstre un succès de venda e segurament un succès comercial per La Dépêche du Midi.

L’urbanisme es d’actualitat dins totas las capitalas d’Occitània, aprèp una debuta de sègle d’arribada de populacion frnacesa en granda quantitat.

la preséncia de la lenga es pas un fren a la modernitat de l’urbanisme, nimai un fren perqué son Franceses que son arribats, çò cal pas mesclar tot, tradicion e modernitat ; la lenga pòt tot exprimir, e quitament arcuelhir los novèls venguts del nòrd ; son pas forçadament aqueles que demándan l’accent parisenc dins lo francés dins lo mètro ! edr….

Vincent Feltesse est lo president del grand Bordèu, benlèu que podriá debutar un trabalh lingüistic ambe totas las grandas aglomeracions d’Occitània sul tèma lingüistic e urbanisme, soi segur que las resorgas i son en Occitània per aver una pensada autonòma.

-°-

Iparralde Informacion de Berripapera 

Se destinaràn 1,6 milions d’èuros per desvolopar la lenga basca, euscara, en Iparralde, Euskadi del nòrd (dins l’Estat francés) En total, seràn subvencionada 62 projecte.