arcuèlh

dissabte, de desembre 03, 2011

Nuclear/Enèrgia : una deduccion d’impòst belga interessanta…s’en va.

Una informacion sobre lo jornal Le soir m’a interessat per mantunas rasons : – 1 la mesura, e sa comparason ambe Occitània, – 2 las consequéncias economias d’una tala mesura, – 3 l’arribada d’una decision fedederala e donc del govèrn central  belga.

Legissèm : se tracha d’una fiscalitat especiala per l’economia de las enèrgias, una fiscalitat que deuriá cambiar per estauviar.

Image (10)

1 / Se tracha d’un emplec budgetari escepcional, donc una deduccion fiscala ; per donar un exemple de deduccion fiscala catastrofica e creatriça d’emplec en fRANÇA, podèm listar la creacion immobiliària de las leis Besson per exemple : es un sistèma d’endeutament defiscalizat ligat a la locacion, lo sistèma a fabricat apartament en defòra de la realitat del mercat e la consequéncia es estada una destruccion pauc a pauc de las tèrras agrisòlas al torn de Tolosa [una batesta se debana actualament a Sant Jòri sul tèma de la destruccion de tèrra de produccion bilogica e AMAP, 40 km al entorn donc ; es una decision d’Estat, que sembla fòrça als contracte establit en Espanha per bastir immobilièr sense fondament de potencialitat de pagament pels fogals (coma l’a explicat la revista Crisis). Mas la decision belga va dins lo bon sens de l’estauvi de l’enèrgia, causa que semblèm pas poder organizar al nivèl del govèrn central franchimand, vist que els preferíscan desvolopar la consomacion de l’electricitat nucleara e de l’EPR (costós en budgecte es pas de creire, en Finlàndia o Normandia). La politica de defiscalizacion per estauviar l’enèrgia, es pas una ajuda clara a la filiara nucleara per desgalhar l’enèrgia ! La mesura belga de fin de la mesura se justifica per rason d’estauvi budgetari (perqué pas), fan al meteis temps un programa d’arrest del nuclear ; lo govèrn belga per interim o recentament installat son logics, çaquelà.

2 / la mesura belga, coma l’indica l’article a creat 5000 emplec ; Belgica es la superficia de la mitat de Miègdia-Pirinèu, e en populacion es Occitània. Caldrà notar alara l’ipotèsi falorda que se la mesura de l’Estat èra estada presa, i aurà en Occitània 5.000 emplecs per estauviar l’enèrgia dels ostals e donc pels budgectes dels fogals occitans (per facilitat de pagar los impòsts autres per exemple). La creacion d’emplec del nuclear francés en Occitània es luènh d’èstre 5.000 emplecs ! Lo programa sarkozista e socialo-radical sul tèma es donc una mendida de mai per salvar una filiara que còsta de mai en mai, e que farà pujar lo prètz de l’electricitat naturalament ; de mai, se cal pensar a estauviar l’argent public, la mesura se podrà arrestar del jorn a l’endeman ; escrivi a prepaus d’aquela de l’estauvi d’enèrgia, mas pas la politica pel nuclear ! per rason de securitat, pel nuclear es impossible !

3 / Avèm aquí una mesura que se passeja dins los corredors de l’Estat federal belga, e jà es una polemica, dos jorns aprèp la confirmacion de l’’existéncia d’un govèrn federal. La fauta de vision sobre las consequéncias sul terrenh es granda ambe los govèrns dels Estats elonhats del terrenh ; podèm considerar que l’elonhament de l’Estat belga es mens important que l’Estat francés, car es per astre federal e es per aiçò qu’a poscut virar sense govèrn oficial dempuèi una annada e tres meses. Vos podètz imaginar dels Estats centralistas coma fRANÇA, lo decalatge entre lo poder central e las realitats del terrenh : Miègdia-Pirinèus es dos còps en superificia Belgica, Aquitània es parier, Lengadòc es quasi una Belgica, Provènça tanben… Lemosin e Auvernha son un autre Benelux ! E pareis que las regions francesas son consideradas tròp pichonas pel govèrn centralista francés, perqué ? Perqué el jutja que governar dempuèi París es mai rasonable que dempuèi Lemòtges pel Lemosin ! El, lo govèrn centralista, es jutge e partit, podèm aver un jutjament balançat sul tèma ? Lo podrèm aver ?

Quines son los falords en politica que tòca la populacion, senon los nucleocratas dels poders governamentals jacobins o centralista en Espanha o fRANÇA, aqueles que vòlon encara del nuclear ?

Risca nuclear ambe Grennpeace

E caldrà tanben notar l’iniciativa qu’a agradat a La Tribune, jornal francés d’economia.

Politica de l'enèrgia de Peitiau-Charanta 

Vist sobre FaceBook, Aquel de Ségolène Royal, la mai ecologista dels socialistas !