arcuèlh

dimecres, de desembre 07, 2011

Projecte : Bais-Lengadòc s’engatja, la finança seguís, sense l’Estat.

Pòrt la novèla las finanças d'un pòrt

Sabèm que lo pòrt aquel es una tradicion al entorn de Narbona, Narbona es estat sempre un pòrt per un reire-país, sempre sense l’Estat centralista francés ; malgrat las somas considerablas, i aurà pas una linha dins la premsa regionalista parisenca. L’important es pas en Bais-Lengadòc…

Sabèm que lo projecte europèu de linha antre Algesiràs e Hamborg se precisa ; se sap pas de quina manièra lo ligam modèrne qu’es lo transpòrt trimodal per un pòrt es essencial ? Pel moment sabèm que la SNCF-fret es pas brica competitiva per desvolopar los transports economic e ecologic del ralh.

Mas de qué sabèm de las decisions de las autoritats politicas localas ; an pensat que la SNCF èra pas capable de ligar lo pòrt novèl e bèl a la futura megaòla tolzna ? Es lo reire-país actual a l’Aude e son pòrt ancian, e lo modèrne serà tanben. Car, es illusòri de pensar que los batèus s’arrestaràn a Narbona (los pòrts jà installats son evidentament ambe unes arguments de pès) per d’escambis que seràn pas mono-productes, e sovent un dangièr per l’environament.

Uèi es plan de modernizar un terminal, es plan de pensar pus largament al cort e mejan tèrmi e per l’avenidor del reire-país. Es çaquelà illusòri de pensar que lo blat dur de Lauragués passèsse per aquel pòrt sense navetas de camions per las rotas, jamai se podrà re-emplegar lo ret d’aiga o del fèrre. Es tanben illosòri de pensar qu’una companhiá SNCF fosquèsse un bon partenari per las relacions entre lo reire-país tolzan e la còsta, pas mai rasonable de vóler exportar lo vin lengadocian per un pòrt lengadocian, val melhor passar per Antwerpen o Barcelona.

Pel moment, çò que sabèm, serà la zòna portuària que matarà l’eco-sistèma installat per las salinas antigas.

Lo Bais-Lengadòc s’engatja, mas sobre quin camin ? Sampitèrna tradicion de la manca de vision respectuosa del territòri, de l’environa ?

A Montpelhièr se pantaissa un avenidor pel Pòrt de la Novèla, per èstre lo La Rochelle de la faciada atlantica, en Bais-Lengadòc ? La Rochelle es un pòrt conegut per èstre importador de las potingas agricòlas que AZF pòt pus espandir en Occitània, o lo petròli rus distribuat per una companhiá de Lemosin e Borgonha. Tota la logistica se debana per la rota, per la pòst-logistica o pre-logistica.

Image (5)